ÜRO Julgeolekunõukogu kogunes istungile Iraani protestidega seoses (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delegatsioonid istungile saabumas.
Delegatsioonid istungile saabumas. Foto: Drew Angerer/AFP

ÜRO Julgeolekunõukogu kogunes reedel USA taotletud istungile arutamaks vägivaldseid rahvarahutusi Iraanis, teatasid diplomaadid.

Ametlikule istungile eelnes Venemaa taotletud arutelu suletud uste taga.

USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haley hoiatas kohe istungi alguses, et maailm jälgib suure tähelepanuga Iraani võimude vastust valitsusvastastele meeleavaldustele.

"Iraan on vaatluse all, maailm jälgib, mida te teete," ütles Haley.

Venemaa hoiatas ÜRO Julgeolekunõukogu Iraani siseasjadesse sekkumise eest, teatasid diplomaadid.

"Me loomulikult kahetseme inimelude kaotust meeleavaldustel, mis polnud küll eriti rahumeelsed," ütles Venemaa suursaadik Vassili Nebenzia.

"Sellest hoolimata peab Iraanil laskma oma probleemidega ise tegeleda," lisas Nebenzia.

Venemaa on kritiseerinud USA jõupingutusi Iraanis toimuva tõstatamiseks Julgeolekunõukogus ning Moskva ja veel paar riiki polnud veendunud, et nõukogu peaks Iraaniga seonduvat üldse arutama. Moskva süüdistas Washingtoni Iraani siseasjadesse sekkumises ja oli vastu meeleavalduste arutamisele nõukogus.

Iraanis on 28. detsembril alanud meeleavaldustes hukkunud vähemalt 21 inimest ja USA andmeil on vangistatuid vähemalt tuhat. Iraani revolutsioonikaardi ülem kuulutas kolmapäeval mässukatse lõppenuks.

"Täna võime me teatada mässukatse lõppemisest," ütles kaardiväe komandör Mohammad Ali Jafari kolmapäeval.

Iraani peaprokurör Mohammad Jafar Montazeri süüdistas riiki haaranud massirahutustes neljapäeval USA Luure Keskagentuuri (CIA). Montazeri sõnul organiseeriti meeleavaldused CIA ametniku eestvedamisel ning Iisraeli ja Saudi Araabia toetusel. CIA eesmärgiks oli, et protestiaktsioon kasvab "relvastatud" ülestõusuks veebruari keskpaigaks, mil on Iraani islamirevolutsiooni aastapäev.

Valge Maja on väited USA võimaliku rolli kohta rahutustes tagasi lükanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles