Paljud endised Läti rikkurid paluvad nüüd abirahasid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasukat kandev naine
Kasukat kandev naine Foto: SCANPIX

Osa inimesi, keda veel mõni aasta tagasi või pidada väga rikkaks, peavad nüüd saama jagu piinlikkusest ja paluma sotsiaalabi.

Kuigi need inimesed jäid kriisi ajal tööta ja elatusvahenditeta, kannavad nad endiselt kalleid rõivaid ja sõidavad ilusate autodega, vahendas TVNET.

Riia territoriaalse sotsiaalabikeskuse Avoti esindaja Dace Kljavinja rääkis portaalile TVNET, et esineb juhtumeid, kus sotsiaalabi potentsiaalne saaja saabub kohale hinnalises karusnahkses kasukas.

Kui neilt selle kohta aru pärida, siis vastavad nad, et kasukas on viis aastat vana ja auto on registreeritud kellegi teise nimele.

Avoti keskuse juhataja Ināra Riherte märkis, et luksuskaupu kandvatele inimestele abist ära ei öelda.

Sotsiaalosakonnad hindavad inimeste materiaalseid võimalusi, küsides sissetulekute, söögiks kuluva raha, äri, kinnisvara ja autode kohta.

Võimalik, et inimene muretses omale kalleid asju aastaid tagasi, kui tal olid olemas rahalised võimalused ja sotsiaalabi ta ei saanud.

Riherte selgituse järgi tegeletakse iga inimesega individuaalselt.

Abiraha makstakse ka näiteks inimestele, kel on mitu kinnisvaraobjekti. «Sellepärast on sotsiaaltöötajad, kes individuaalselt hindavad inimese materiaalset ja sotsiaalset olukorda.»
Samas puutuvad ametnikud aeg-ajalt kokku endiste rikkuritega, kes vaatavad neile ülevalt alla. Kõige enam näitavad üleolekut inimesed, kes siin olema ei peaks, lisas Riherte.

Sotsiaalabi vajavad samas vaesed ja väikese sissetulekuga inimesed, näiteks pensionärid. Nemad sotsiaalabikeskusesse loomulikult tüssama ei lähe.

Ka vajavad sotsiaalabi lastega perekonnad.

Paljud abi vajavad riialased on tööealised, kes ei suuda või ei taha tööd leida.

Samuti on hädas madala haridustasemega inimesed. Ilma 9-klassilise hariduseta on keeruline või koguni võimatu tööd leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles