Trumpi kinnitusel on ta alati valmis Kimiga vestlema (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump kinnitas laupäevasel pressikonverentsil, et on alati valmis Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga telefoni teel vestlema ja ootab positiivseid tulemusi Lõuna-Korea ja Põhja-Korea kõnelustelt.

«Ma usun alati läbirääkimistesse. Absoluutselt ma teeksin seda, pole mingit probleemi,» ütles Trump.

Trump oli juba varem lootust avaldanud, et harukordsed kõnelused Põhja- ja Lõuna-Korea vahel ei piirdu üksnes olümpiamängude teemaga.

«Mulle meeldiks, kui nad läheksid sellega olümpiast kaugemale,» ütles Trump pressikonverentsil Camp Davidis. «Ja sobival ajal me ühineksime.»

Kaks Koread kavandavad esimest ametlikku dialoogi enam kui kahe aasta jooksul, et arutada Põhja- Korea osavõttu taliolümpiamängudest Lõuna-Koreas.

Pyongyangi esindaja Rahvusvahelises Olümpiakomitees (ROK) Chang-ung tegi avalduse Põhja- Korea «tõenäolise» osavõtu kohta vahepeatuse ajal Pekingi lennujaamas, olles ilmselt teel Šveitsi, kus asub Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) peakorter.

Neljapäeval nõustusid USA president Donald Trump ja Lõuna- Korea president Moon Jae-in lükkama edasi ühisõppused, mis pidid toimuma talimängude ajal.

Reedel leppisid aga Soul ja Pyongyang kokku, et peavad järgmisel nädalal kõnelusi.

Põhja- Korea liider Kim Jong-un sõnas oma aastalõpukõnes, et tema riik soovib olümpiamängude õnnestumist ja kaalub delegatsiooni saatmist võistlustele.

Lõuna- Korea korraldab 2018. aasta taliolümpiamängud Pyeongchangis 9.-25. veebruarini. Paraolümpiamängud algavad 9. märtsil.

Aastat 2017 jäävad iseloomustama pingete kasv Korea poolsaarel seoses Põhja- Korea sagedaste raketikatsetuste ja kuuenda tuumakatsetusega.

USA teatas aasta algul, et strateegilise kannatlikkuse ajastu suhetes Põhja- Koreaga on lõppenud. 2018. aasta on alanud pingete leevendamisele suunatud žestidega.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles