Uuring selgitas välja soomlase lemmikpresidendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiseks ametiajaks presidendiks kandideerivat Sauli Niinistot toetab viimaste küstiluste kohaselt 72 protsendi soomlastest.
Teiseks ametiajaks presidendiks kandideerivat Sauli Niinistot toetab viimaste küstiluste kohaselt 72 protsendi soomlastest. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Soomlased hindavad riigi presidentidest enim Urho Kaleva Kekkoneni (1956–1982), ilmneb omavalitsuste arendamise sihtasutuse Kunnallisalan kehittämissäätiö arvamusuuringust.

Urho Kaleva Kekkonen.
Urho Kaleva Kekkonen. Foto: /PM/SCANPIX BALTICS

Ligi pooled küsitlusele vastanuist nimetasid Kekkoneni kolme enim hinnatud presidendi seas.

Teisel kohal on praegune riigipea Sauli Niinistö (alates 2012), kes oli esikolmikus 45 protsendil vastanuist. Kolmandaks platseerus 35 protsendiga Mauno Koivisto (1982-1994).

Mauno Koivisto 2002. aastal Helsingis.
Mauno Koivisto 2002. aastal Helsingis. Foto: MARJA AIRO/AFP/Scanpix

Naised hindavad Tarja Haloneni (2000-2012) ja Koivistot meestest enam. Meestest seadis Haloneni kolme sekka vaid iga viies vastanu (22 protsenti), samas kui igast viies naisest tegi seda kaks (39 protsenti).

Toonane Soome presidendikandidaat Sauli Niinistö suudlemas Tarja Haloneni kätt 2012. aastal.
Toonane Soome presidendikandidaat Sauli Niinistö suudlemas Tarja Haloneni kätt 2012. aastal. Foto: Sari Gustafsson/AP/Scanpix

Mehed mainisid naistest sagedamini Risto Ryti (1940-1944), Carl Gustaf Emil Mannerheimi (1944-1946) või Juho Kusti Paasikivi (1946-1956) nime.

C.G. Mannerheim 1942. aastal.
C.G. Mannerheim 1942. aastal. Foto: akg-images/Scanpix

Kõikide vastajate seas oli Halonen 30 protsendiga neljandal kohal. Mannerheimi nimetas 23 protsenti ja kuuendaks tõusnud Martti Ahtisaarit (1994-2000) 21 protsenti.

Martti Ahtisaari ja Lennart Meri Tallinnas.
Martti Ahtisaari ja Lennart Meri Tallinnas. Foto: ANDER ILP/PM/EMF/Scanpix

Haloneni ja Ahtisaarit hindavad rohkem noored. Vanemate seas on Kekkoneni ja Niinistö edumaa valdav.

Valikutes võib näha ka parteilist vaatenurka ja «omadest» riigipeadest peetakse lugu. Keskerakonna pooldajad hindasid eriti Kekkoneni, Niinistöt, Paasikivit ja Kyösti Kalliot (1937-1940). Koonderakonna toetajad mainisid enim Niinistö, Mannerheimi, Paasikivi ja Ryti nime.

Iseseisvusaja nelja esimest presidenti nimetasid vaid õige vähesed, samas kui viimased neli olid kõik kuue hinnatuima seas.

Omavalitsuste arendamise sihtasutuse tellitud küsitluse viis detsembri algul läbi uuringufirma Kantar TNS. Küsitletuid oli veidi üle tuhande ja uuringu veamarginaal alla kolme protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles