Vanhanen: Soome liitumine NATOga kõigutaks stabiilsust (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid NATO õppustel Lätis 2015. aasta juunis.
Soome sõdurid NATO õppustel Lätis 2015. aasta juunis. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Soome võimalik liitumine NATOga kõigutaks praegust stabiilsust, ütles Soome Keskerakonna presidendikandidaat Matti Vanhanen eile ajalehele Helsingin Sanomat.

Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Foto: GEORGES GOBET/AFP/Scanpix

Vanhaneni sõnul on Soome ja Rootsi sõjaline neutraalsus osa sellest stabiilsusest.

«Kõik on sellega harjunud ja teistel on meie tegevust kerge prognoosida. See on teatud mõttes sama asi, nagu me praegu näeme, kuidas Venemaa on Ukraina osas reegleid rikkunud. Kui Soome ja Rootsi oma põhihoiakuid räigelt rikuksid, ärataks see teises pooles hämmastust, miks on justnagu mängureegleid muudetud,» lausus Vanhanen.

Kui harjunud põhiasju muudetakse, siis teised hakkavad mõtlema, miks. Mis kavatsused selle taga on?

Helsingin Sanomate küsimusele, kas Soome ja Rootsi võimalikku liitumist NATOga saab võrrelda Venemaa tegevusega Ukrainas, vastas Vanhanen: «See on täiesti erineva mõõtkava küsimus, kuid kõneleb sellest, et kui harjunud põhiasju muudetakse, siis teised hakkavad mõtlema, miks. Mis kavatsused selle taga on?»

Ta lisas, et suurim väljakutse Soome ja Venemaa suhetele on Venemaa käitumine, sest see riik on rikkunud Ukrainas rahvusvahelisi mängureegleid. Vanhanen arvas siiski, et Soome ja Venemaa vastastikune mõistmine on kõigest hoolimata suhteliselt hea.

«Ses mõttes pole see «isiklik», vaid on seotud laiema põhimõttega sellest, et tegutseda tuleb ühtsete mängureeglite kohaselt,» lisas Vanhanen.

Vanhaneni võrdlus tekitas eile arutelu sotsiaalmeedias ja ta täpsustas oma kommentaare hilisõhtul Ilta-Sanomatele.

«Ütlen seal selgelt, et Venemaa puhul on üheselt tegemist rahvusvahelise lepingu rikkumisega. Selles mõttes ei ole see loomulikult võrreldav,» sõnas Vanhanen Ilta-Sanomatele.

Hiljem kordas ta sama mõtet Twitteris.

Vanhanen on parlamendi väliskomisjoni esimees. Aastail 2003-2010 oli ta peaminister.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles