Brexiti minister kurdab: ELi käitumine kahjustab brittide huvisid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Suurbritannia parlamendihoone ees.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Suurbritannia parlamendihoone ees. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Briti Brexiti-minister David Davis kritiseeris Euroopa Liitu, et ühendus valmistab ette tegevuskava juhuks, kui Suurbritannia lahkub EList lahkumisleppeta, selgus Financial Timesis avaldatud kirjast.

Davis kirjutas detsembris Briti peaministrile Theresa Mayle kirja, milles sarjas ELi meetmete eest, mis rakenduvad juhul, kui Suurbritannia ja EL ei suuda leppida kokku lahkumistingimustes enne Ühendkuningriigi lahkumist blokist 2019. aastal.

Lisaks kritiseeris ta ELi ameteid ettevõtetele saadetud juhiste eest, milles antakse firmadele ülevaade Brexiti-järgsest maastikust, kuid jäetakse mainimata muudatuste jõustumise üleminekuperioodi võimalikkus.

«ELi lähenemine on sageli Briti huvisid kahjustav,» kirjutas Davis.

May pressiesindaja keeldus uudist kommenteerimast.

Davis ütles peaministrile, et kavatseb ärgitada Euroopa Komisjoni muutma oma juhiseid ning hoiatas, et ELi praegune seisukoht potentsiaalselt rikub Ühendkuningriigi õigusi liikmesriigina.

Davise sõnul ütlesid tema nõunikud talle, et kui Suurbritannia otsustab komisjoni selle eest kohtusse kaevata, siis seisab ees pikk ja riskantne kohtuprotsess,

Brüssel eitas Davise väidet, et Suurbritanniat koheldakse teistest ELi riikidest teisiti.

«Meie Euroopa Komisjonis oleme üllatunud, et Ühendkuningriik on üllatunud, et valmistume stsenaariumiks, mille Briti valitsus on ise välja käinud,» ütles komisjoni pressiesindaja Margaritis Schinas täna ajakirjanikele.

Šoti peaminister Nicola Sturgeon nimetas Davise kirja erakordseks. «Valitsus, mis on pühendunud EList lahkumisele ja räägib pidevalt leppeta jäämise võimalusest, oigab selle pärast, et EL valmistub kohtlema Ühendkuningriiki mitteliikmena ja leppeta jäämiseks.»

«Uskumatu - või kui täpsemalt öelda, aina usutavam sellelt käpardlikult Briti valitsuselt,» kirjutas ta Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles