USAs avaldatakse Venemaa sekkumist Euroopas käsitlev raport (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin.
USA president Donald Trump (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: MIHHAIL KLIMENTJEV/AFP/SCANPIX

USA kongressi demokraadid hoiatavad täna avaldatavas raportis Venemaa hoogustuva sekkumise eest üle kogu Euroopa ja kritiseerivad president Donald Trumpi plaani puudumise pärast ohu tõrjumiseks.

Ehkki mõned demokraatlikud lääneriigid on vastanud Venemaa tegevusele agressiivsete vastumeetmetega, ei ole Trump esitanud mingit strateegilist kava nende jõupingutuste toetamiseks või USA kaitsmiseks Kremli süstemaatilise sekkumise eest, seisab raportis, millega uudisteagentuur Associated Press sai tutvuda enne selle avaldamist.

Aruande avaldab senati välissuhete komiteesse kuuluv Marylandi osariigi demokraadist senaator Ben Cardin ja see avaldatakse ilma komitee vabariiklastest senaatorite allkirjadeta.

Demokraadist senaator Ben Cardin.
Demokraadist senaator Ben Cardin. Foto: MARK WILSON/AFP

Raportis, mis on esimene Venemaa sekkumist käsitlev omataoline alates 2016. aasta USA presidendivalimistest, antakse üksikasjalik ülevaade Venemaa tegevusest demokraatlike riikide õõnestamisel.

«Kunagi varem pole ükski USA president nii selgelt ignoreerinud sellist tõsist ja kasvavat ohtu USA rahvuslikule julgeolekule,» hoiatatakse enam kui 200-leheküljelises raportis, milles antakse ülevaade Venemaa operatsioonidest 19 Euroopa riigis.

Cardin teatas avalduses, et lasi raporti koostada selleks, et ameeriklased saaksid teada Vene presidendi Vladimir Putini demokraatia õõnestamisele suunatud jõupingutuste täielikust ulatusest ja mastaabist.

«Ajal, kui president Trump istub tegevusetult, jätkab härra Putin oma asümmeetrilise arsenali täiustamist ning otsib tulevasi võimalusi valitsemise häirimiseks ja toetuse õõnestamiseks demokraatlikele ning rahvusvahelistele institutsioonidele, mida USA ja Euroopa on viimase 70 aasta jooksul ehitanud,» sõnas senaator.

Cardini raportis süüdistatakse Putinit järeleandmatus rünnakus demokraatia ja õigusriigi vastu Euroopas ja Ühendriikides.

Raportis käsitletakse Venemaa sekkumist küberrünnakute, desinformatsiooni, salajaste sotsiaalmeediaoperatsioonide, äärmuslike poliitiliste jõudude rahastamise, korruptsiooni ning äärmuslikel juhtudel ka tapmiskatsete ja sõjaliste operatsioonide kaudu, nagu Ukrainas ning Gruusias.

Raport tugineb suuresti avalikele allikatele ning intervjuudele Euroopa diplomaatide ja valitsusametnikega.

Mures selle pärast, et Trump ei ole suutnud tuvastada Venemaa agressiooni kui tõsist probleemi, kutsub raport andma kongressile tugevamat häält jõupingutustes demokraatia toetuseks ja selle rahastamises.

Komitee vabariiklasest esimees Bob Corker Cardini raportit ei allkirjastanud, kuid mõned raporti soovitused on varem pälvinud ka vabariiklaste huvi, näiteks finantssanktsioonide agressiivne kasutamine Venemaa vastu ning sotsiaalmeediafirmade survestamine suuremale läbipaistvusele Venemaa poliitiliste sõnumite kohta.

Raport kutsub USA valitsust täielikult rahastama ja kasutama välisministeeriumi globaalse läbikäimise keskust, mille tegevust pärsib aruande hinnangul välisminister Rex Tillersoni ajal pakilisuse puudumine ja endale kehtestatud piirangud. Keskus loodi 2016. aasta terroristliku propaganda vastu ning selle ülesandeid laiendati mullu kongressis vastu võetud seadusega võitlusele Vene propagandaga.

Selles nimetatakse Venemaa tegevust asümmeetriliseks rünnakuks demokraatiale ja näidatakse, kuidas isegi Ühendkuningriigis, Prantsusmaal ja Saksamaal suudeti Kremli mahitatud häkkimistega valimistulemusi mõjutada.

Raportis kiidetakse Euroopa väikeriike nagu Soome ja Eesti kiirete ja tõhusate vastusammude eest Venemaa sekkumisele.

Soome ametnikud ütlesid Cardini uurijatele, et Helsingi on tugevdanud desinformatsioonivastaseid jõupingutusi pärast seda, kui venemeelsed Twitteri-kontod hakkasid levitama valeinfot ja äärmuslikke vaateid enne Soome 2015. aasta parlamendivalimisi.

Cardini raportis kutsutakse Trumpi moodustama Venemaa sekkumise vastu võitlemiseks ametkondadevahelist rakukest, mis sarnaneks 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel riiklikus terroritõrjekeskuses loodud üksusele.

Samuti kutsutakse valitsust suurendama rahasummat demokraatia edendamiseks Euroopas ja avalikult välja tooma Putini sidemed organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooniga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles