Puigdemont püribki uuesti Kataloonia presidendiks (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont.
Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Detsembris regionaalvalimised võitnud Kataloonia tähtsamad iseseisvusmeelsed parteid teatasid täna, et on otsustanud valida Belgias viibiva Carles Puigdemonti uuesti piirkonna presidendiks.

Puigdemonti, kes on olnud Brüsselis alates tema valitsuse tagandamisest Hispaania keskvalitsuse poolt oktoobri lõpus, ähvardab Hispaaniasse naasmise korral vahistamine. Teda süüdistatakse ässitustegevuses, mässus ja avaliku raha riisumises.

Puigdemonti valimisbloki Junts per Catalunya pressiesindaja teatas, et endisel presidendil õnnestus kindlustada endale eile õhtul vabariikliku erakonna ERC toetus.

ERCi pressiesindaja kinnitas kokkulepet, lisades, et Puigdemont teeb ettepaneku rääkida hiljem jaanuaris videokonverentsi vahendusel regionaalparlamendiga või lasta oma erakonna parlamendisaadikul lugeda ette kohustuslik kõne, mille regionaalvalitsuse juhid peavad enne hääletust esitama. Hääletus kohalikus parlamendis peaks toimuma veel sel kuul.

Iseseisvusmeelsetel erakondadel on 135-kohalises regionaalparlamendis 66 saadikukohta ja nad võivad arvestada nelja eliidivastase liikumise seadusandja toetusega.

Separatistide ülekaal parlamendis sõltub aga vangistatud või koos Puigdemontiga Belgias jooksus olevate seadusandjate häältest, kes ei saa parlamenditöös mitteosaledes hääletada. Nad saavad loobuda oma saadikukohast mõne erakonnakaaslase kasuks oma poliitilise jõu valimisnimekirjas.

Reglemendi kohaselt on presidendil võimalik moodustada regionaalvalitsus teisel katsel parlamendi lihthäälteenamusega.

Ciudadanose liider Kataloonias Inés Arrimadas ütles, et iseseisvusmeelne koalitsioon ei saa piirkonda distantsilt valitseda. «On ilmne, et Kataloonias valitsemiseks tuleb Kataloonias viibida. Seda ei saa teha WhatsAppi teel või hologrammina,» sõnas ta.

Arrimadase sõnul ei saa õigusemõistmise eest põgenev isik olla president.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy kuulutas oktoobris lõpus 21. detsembriks välja Kataloonia parlamendivalimised lootuses muuta jõudude vahekorda piirkonnas ja teha lõpp selle iseseisvuspüüdlustele. Kataloonia on alates 27. oktoobrist Hispaania valitsuse otsevalitsemise all.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles