Rootsi: USA otsus palestiinlased abita jätta destabiliseerib Lähis-Ida (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shatila palestiina põgenikelaager Beirutis.
Shatila palestiina põgenikelaager Beirutis. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/SVENSKA DAGBLADET/Scanpix

Palestiinat riigina tunnustanud doonorriik Rootsi hoiatas eile, et USA otsus lõpetada palestiinlasi toetava ÜRO agentuuri rahastamine mõjub Lähis-Ida piirkonda destabiliseerivalt.

Rootsi suursaadik ÜRO-s Olof Skoog ütles, et pöördus oma murega USA suursaadiku Nikki Haley poole, kui temani jõudsid teated, et Ühendriikide administratsioon ei eralda ÜRO palestiinlaste abiagentuurile UNRWA 1. jaanuariks lubatud 125 miljonit dollarit.

«Ma kardan, et UNRWA-lt raha äravõtmine mõjuks piirkondlikule stabiilsusele väga negatiivselt rohkem kui viie miljoni inimese humanitaarvajadusi silmas pidades, aga loomulikult destabiliseeriks see kogu regiooni,» ütles Skoog ÜRO peakorteris ajakirjanikele.

Rootsi diplomaat lisas, et ei välista selle teema tõstatamist Julgeolekunõukogus, mis peab regulaarse istungi Iisraeli-Palestiina konflikti küsimuses 25. jaanuaril.

USA president Donald Trump ähvardas jaanuari alguses kärpida Ühendriikide abi palestiinlastele, kuna nood ei austa Washingtoni.

«Me maksame palestiinlastele sadu miljoneid dollareid aastas, kuid meid ei hinnata ega austata,» ütles Trump 2. jaanuaril Twitteris. «Kuna palestiinlased ei taha enam rahust rääkida, miks peaksime me neile neid tohutuid tulevasi makseid tegema?»

Üks USA välisministeeriumi kõrge ametnik ütles esmaspäeval, et UNRWA rahastuse peatamise küsimust alles arutatakse. «Arutelu alles käib, ükski tähtaeg ei ole veel möödas,» ütles tundmatuks jääda soovinud ametnik.

Rootsi tunnustas Palestiina riiki 2014. aastal esimese Euroopa Liidu liikmesriigina ning on Suurbritannia, Saksamaa, EL-i, Saudi Araabia ja USA kõrval üks kümnest suuremast UNRWA rahastajast.

UNRWA toetab koole ja haiglaid, mis teenindavad 5,3 miljonit põgenikku Palestiina aladel, Jordaanias, Liibanonis ja Süürias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles