Ostjad kergitasid vale «Tule ja raevu» raamatu müügitabelite tippu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Wolffi teos «Tuli ja raev. Sissevaade Trumpi Valgesse Majja».
Michael Wolffi teos «Tuli ja raev. Sissevaade Trumpi Valgesse Majja». Foto: Alastair Grant/AP/Scanpix

Lisaks Donald Trumpi Valgest Majast rääkivale raamatule on müügitabelites kerkinud ka kümmekond aastat varem kirjutatud samanimeline teos, millel pole USA 45. presidendiga midagi pistmist.

2009. aastal avaldas Randall Hansen raamatu Saksa tsiviilisikute kannatustest Teises maailmasõjas. Juhuslikult on raamatu pealkiri «Tuli ja raev. Liitlasvägede pommitamine Saksamaal 1942-1945».

Ilmumise ajal Kanadas ohtralt kiitust pälvinud teos oli vaikselt ajaloohõlma vajumas ja vähesed inimesed sirutasid müügilettidelt raamatut haarama.

Päeval, mil ajakirjanik Michael Wolffi teos «Tuli ja raev. Sissevaade Trumpi Valgesse Majja» müügitabeleid vallutama asus, oli Toronto ülikooli rahvusvaheliste suhete teadur Hansen Washingtonis konverentsil, naljatades teiste külalistega Wolffi teose sarnase pealkirja üle.

Midagi eeldamata otsustas Hansen huvi pärast piiluda internetikaubamaja Amazoni müüginumbreid ja leidis üllatusega, et tema raamat oli teinud korraliku tõusu, jõudes üleöö kolme bestsellerite kategooriasse.

Selgus, et paljud ostjad olid kogemata Wolffi raamatut otsides valele teosele sattunud ja hoopis selle endale soetanud.

Paljud lugejad ei saanud aru, millest kogu teost ümbritsev kära. «MA EI NÄE MIDAGI PRESIDENT TRUMPIST! MA EI SAA ARU, MIKS DEMOKRAADID SELLE RAAMATU ÜLE NII ÕNNELIKUD ON JA SEDA NII SUUREKS ASJAKS PEAVAD,» kirjutas üks segaduses Amazoni kasutaja.

Teised väljendasid pettumust ja nimetasid Hanseni teost võltsinguks.

«Kas ma võlgnen nüüd Bannonile ja Trumpile suurema tšeki? Kui nii, siis on iroonia piiritu,» märkis Hansen Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles