Ameeriklased segaduses: kes on see mees Valges Majas? (10)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump immigratsioonireformi käsitleval kohtumisel Valges Majas 9. jaanuaril.
President Donald Trump immigratsioonireformi käsitleval kohtumisel Valges Majas 9. jaanuaril. Foto: Oliver Contreras / Sipa USA / Scanpix

Uus tuline Donald Trumpist rääkiv raamat, Michael Wolffi «Tuli ja raev» («Fire and Fury»), Trumpi enda Twitteri-säuts, milles president ennast geeniuseks kuulutab, ning kõige selle lahkamine loendamatutes saadetes, artiklites ja kommentaarides Ameerikas ning kõikjal üle maailma on ligi aasta tagasi Valgesse Majja kolinud nn vaba maailma liidri ümber valitsevat segadust taas hüppeliselt suurendanud. Kes see mees siis õieti on? Tundub, et sellele küsimusele ei oska vastata isegi tema lähimad abid Valgest Majast, kes presidenti küll tulihingeliselt kaitsevad, kuid nagu Wolffi kuluaarisosinatest paks sissevaade USA kõrgematesse võimukoridoridesse näitab, ei saa isegi nemad vahel aru, mis draamas nad osalevad.  

Presidendi ameti puhul on Ameerikas tavaliselt olnud selge, et selle esmaseks jooneks, lisaks tohutule võimule, on väärikus. Neid suuri mehi, seni vaid mehi, kas imetletakse või vihatakse, kuid samas tunnistatakse, et nad on tavakriitika ulatusest lihtsalt väljas. Nad on rahva tahtel sellele kohale valitud riigipead.

Donald Trump on aga seda ametit ümbritsenud oreoolist suure teerullina üle sõites tekitanud rahvas, või vähemalt suures osas ameeriklastes – küsitluste põhjal on presidendiga rahul 35 protsenti rahvast – justkui identiteedikriisi: mis ajastul me siis ikkagi elame ja kes on see mees, kes riigi ja rahva elu oma pidevate draamadega domineerib.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles