Trump: USA kohtusüsteem on ebaõiglane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump seadusandjatega kohtumisel Valges Majas.
Donald Trump seadusandjatega kohtumisel Valges Majas. Foto: Sipa USA/Oliver Contreras/Scanpix

President Donald Trump ründas täna USA kohtusüsteemi, sest San Francisco kohtunik keelas valitsusel lõpetada Obama-aegset programmi õigusliku staatuse andmiseks lastena ebaseaduslikult Ühendriikidesse sisenenud noortele immigrantidele.

San Francisco kohtunik William Alsup käskis eile õhtul valitsusel DACA-nimeline programm ennistada.

Alsupi arvates toetub justiitsministeeriumi hinnang, mille kohaselt on programm ebaseaduslik, puudulikule õiguslikule eeldusele.

Juhul kui kõrgema astme kohus San Francisco kohtuniku otsust ei muuda, tekib programmis osalenutel õigus taotleda oma staatuse uuendamist ja valitsusel lasub kohus teatada avalikult, et DACA on taas aktiivne.

Lapsena ebaseaduslikult USAsse jõudnud immigrante ehk nn unistajaid kaitsesid väljasaatmise eest eelmise presidendi Barack Obama määrused. Programm puudutab umbes 800 000 last.

Trump teatas septembris DACA tühistamisest, kuid peatas otsuse jõustumise, et anda kongressile kuus kuud aega püsiva lahenduse väljatöötamiseks.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sandersi sõnul on kohtuniku otsus ebaõiglane.

Trumpi arvates näitab see, kui katkine ja ebaõiglane on Ühendriikide kohtusüsteem, sest vastaspool võidab alati 9. osariikidevahelises apellatsioonikohtus, enne kui mõni kõrgem kohus otsuse tagasi lükkab.

USA keerukas kohtusüsteemis on 13 ringkondlikku apellatsioonikohut, millest 9. ringkonna kohus peakorteriga California osariigis San Franciscos on kaugelt kõige suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles