Video: Suurbritannia populist Farage tahab uut Brexiti referendumit (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigel Farage.
Nigel Farage. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise üks peamisi eestkõnelejaid Nigel Farage teatas, et kätte võib olla jõudnud aeg uue referendumi korraldamiseks, kirjutab Independent.

Parempopulistliku erakonna UKIP endine liider Farage soovib uut referendumit, et lõpetada selle abil nende poliitikute virisemine, kes pole eelmise referendumi tulemustega endiselt leppinud.

Farage usub, et juhtivad poliitikud ei lõpeta kunagi teema üle vaidlemist ja sellele joone alla tõmbamiseks oleks vajalik korraldada uus rahvahääletus.

Farage on paljude arvates Brexiti arhitekt ja üks suurtest põhjustest, miks rahvahääletus üldse toimus. Samuti on ta teravalt kritiseerinud näiteks Tony Blairi, kelle hinnangul oleks võimalik rahvahääletuse tulemust muuta.

Channel 5 saates esinenud Farage sõnas: «Kindel on see, et Cleggid, Blairid ja Adonised ei anna mitte kunagi alla. Nad vinguvad ja virisevad kogu protsessi vältel. Võibolla, lihtsalt võibolla, peaksime korraldama Euroopa Liidu liikmesuse küsimuses teise referendumi. See teeks probleemile lõpu terveks põlvkonnaks.»

Siiani on kõik Brexiti pooldajatest poliitikud ühehäälselt eiranud ideed uue hääletuse korraldamisest. Väidetakse, et tegu oleks valijate petmisega.

Kuna artikkel 50 on juba algatatud, on mõned Brexiti vastased jõud kutsunud üles otsust muutma ning soovinud anda rahvale uue võimaluse oma tuleviku üle otsustada.

Erineval põhjusel soovib sama ka Farage. «Järgmine kord on lahkumise poolt hääletajate protsent juba palju suurem kui eelmine kord. Me saame kogu asja lukku panna ja Blair võib lihtsalt unustuse hõlma haihtuda,» väitis Farage.

Siiani pole poliitilised jõud uue referendumi mõttega kaasa tulnud. Ainsa erakonnana on uut hääletust toetanud Vince Cable'i juhitavad Liberaaldemokraadid. Peaminister Theresa May on kinnitanud, et uut rahvahääletust ei tule.

Farage tegi väsimatult Brexiti nimel kampaaniat. Pärast rahvahääletuse toimumist sooritas ta aga sisuliselt poliitilise enesetapu ja tunnistas, et kampaania jooksul valetati valijatele. Farage otsustas pärast Brexitit ka UKIPi esimehe kohalt tagasi astuda.

UKIPi toetus on pärast Brexitit katastroofiliselt langenud. Paljude hinnangul oli UKIPil vaid üks tõeline eesmärk ehk Euroopa Liidust lahkumine. Selle saavutamise järel on erakonnal ülimalt raske valijaid enda poolt hääletama meelitada.

2016. aasta juunis korraldatud referendumil toetas 52 protsenti brittidest Euroopa Liidust lahkumist ja 48 ühendusse jäämist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles