Bulgaaria peaminister hoiatas EL-i kriisi eest Poolaga (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria peaminister Bojko Borisov.
Bulgaaria peaminister Bojko Borisov. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liit peaks vältima kriisi Poolaga seal toimunud kohtureformi üle, hoiatas EL-i eesistujariigi Bulgaaria peaminister Bojko Borisov täna.

Poolal on tekkinud EL-iga vastuolu mitmes küsimuses, tähtsaimaks neist on kohtureformid, mis EL-i hinnangul kujutavad endast õigusriigile süsteemset ohtu. Poola seisab reformi tõttu silmitsi EL-i sanktsioonidega.

«Poola on suur riik. Meil tuleb teha, mida vaja, et suhteid parandada,» ütles Borisov Bulgaaria eesistumise alguse pressikonverentsil Sofias.

Varssavi peab aga tegema, mida vaja, et ei tuleks korraldada hääletust EL-i riikide seas kohtureformi üle, lisas Borisov.

«Kui asi selleni jõuab, siis tulevad meil magamata ööd selle üle, kuidas hääletada. Loodame, et asi sinnamaani ei jõua,» ütles valitsusjuht.

Poola uus peaminister Mateusz Morawiecki kohtus Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga teisipäeval, et pingestunud suhteid siluda.

Poola peaministri Brüsseli-visiidi ajendiks oli Euroopa Komisjoni detsembrikuine otsus käivitada Poola õigusriigi olukorra tõttu EL-i lepingute artikkel seitse, et alustada protseduuri, mis võib päädida Varssavilt hääleõiguse äravõtmisega liidu nõukogus.

Ungari on juba teatanud, et vetostaks Poolalt hääletusõiguse äravõtmise.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles