Trump: miks peaksime lubama inimestel s***auguriikidest siia tulla? (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Reuters/ScanPix

USA president Donald Trump tõrjus neljapäeval Valge Maja ovaalkabinetis parteideülese senaatoriterühma kava, mis oleks lihtsustanud riikisaabumise reegleid Aafrikast ja Haitilt tulnutele, küsides, miks peaks USA lubama riiki immigrante «s***auguriikidest» («shithole countries»).

Valge Maja kolme kohtumisest informeeritud inimese juttu ümber ei lükanud.

Trump tegi selle avalduse, kui demokraadist senaator Dick Durbin selgitas kuue senaatori kokkulepet, mille eesmärgiks on kaitsta noori immigrante väljasaatmisest ja kindlustada piiri julgeolekut.

Durbin selgitas, et osana kokkuleppest loobutakse loteriiviisadest Aafrika ja teiste kaugete maade elanikele. Vastutasuks lubataks Ühendriikidesse jääda inimestel, kes on põgenenud sinna pärast katastroofe sellistest riikidest nagu El Salvador, Guatemala ja Haiti.

Trump päris, mis peaks Ühendriigid tahtma vastu võtta inimesi Haitilt. Ta mainis ka Aafrikat ja küsis, miks peaks USA-sse lubama veel rohkem inimesi räpastest riikidest, rääkisid allikad. President ütles, et pigem võiks võtta sisserändajaid sellistest paikadest nagu Norra, mille peaministriga ta oli varem neljapäeval kohtunud.

Valge Maja kõneisik Raj Shad kaitses presidenti, kuid ei eitanud otsesõnu tema märkusi.

«Mõningad Washingtoni poliitikud on otsustanud võidelda välisriikide eest, kuid president Trump võitleb alati ameerika rahva eest,» ütles Shad.

USA föderaalkohtunik keelas teisipäeval Trumpi valitsusel lõpetada oma eelkäija programmi õigusliku staatuse andmisest lastena ebaseaduslikult Ühendriikidesse sisenenud noortele immigrantidele.

Otsuses seisab, et valitsus peab lõpliku otsuseni säilitama DACA-programmi kehtivuse üleriigiliselt samadel tingimustel, mis olid jõus enne selle tühistamist septembris.

Juhul kui kõrgema astme kohus San Francisco kohtuniku otsust ei muuda, tekib programmis osalenutel õigus taotleda oma staatuse uuendamist ja valitsusel lasub kohus teatada avalikult, et DACA on taas aktiivne.

Lapsena ebaseaduslikult USA-sse jõudnud immigrante ehk nn unistajaid kaitsesid väljasaatmise eest eelmise presidendi Barack Obama määrused. Programm puudutab umbes 800 000 last.

Trump teatas septembris DACA tühistamisest, kuid peatas otsuse jõustumise, et anda kongressile kuus kuud aega püsiva lahenduse väljatöötamiseks.

Teisipäeval püüdis president ärgitada kongressi demokraatide ja vabariiklaste liidreid DACA osas kompromissile.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles