Trump keeldus Londonis saatkonda avamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Theresa May.
Donald Trump ja Theresa May. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump ei reisi Londonisse, et avada Ühendriikidele miljard dollarit maksma läinud uus saatkond, teatas president eile Twitteris.

Trumpi visiit polnud ametlikult kinnitatud, aga arvati, et see toimub järgmisel kuul. Tegu olnuks Trumpi esimese ametliku visiidiga Londonisse.

Säutsus süüdistas Trump eelmist presidenti Barack Obamat selles, et too müüs suurepärase asukohaga eelmise saatkonna peenraha eest maha ja lasi uue ehitada kehvemasse asukohta, kulutades sellele 1,2 miljardit dollarit. «Halb kokkulepe. Mind taheti linti lõikama - EI!» teatas Trump.

George W. Bush.
George W. Bush. Foto: Seth Wenig/AP/Scanpix

Tegelikkuses tegi otsuse saatkonna kolimise kohta 2008. aastal vabariiklasest president George W. Bush, mitte Barack Obama. Põhjuseks toodi, et vananeva betoonehitise moderniseerimine ja ka tulevikus vajalike turvameetmete säilitamine olnuks võimatu.

Seetõttu otsustati saatkond Grosvenor Square'ilt Nine Elmsi kolida. Uue saatkonna ehitus algas 2013. aastal. Grosvenor Square'i kompleks müüdi ühele Katari investeerimisfondile ja plaanide kohaselt muudetakse kunagine saatkond hotelliks.

Ühendriikide uus saatkond Londonis.
Ühendriikide uus saatkond Londonis. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Suurbritannia ametnike teatel pidi Trump algselt veebruari lõpus saareriiki külastama. Washingtoni poolelt on aga viimastel päevadel tulnud teateid, et reis jääb ära. Ametnikud ei öelnud seda, miks reis ära jääb. Samas kinnitati, et otsus tuli ameeriklaste poolelt.

Londonis kardetakse Trumpi võimaliku visiidi puhul tänavatel suurte meeleavalduste puhkemist, sest Ühendriikide riigipea on seal väga ebapopulaarne.

Üks Suurbritannia ametnik teatas eile, et peaminister Theresa May kutse Trumpile on kehtiv ja USA riigipead oodatakse ametlikule visiidile. Ametniku sõnul on kutse ka vastu võetud.

Ametliku riigivisiidi korral kohtuks Trump ka kuninganna Elizabethiga ning toimuks mitmed erinevad tseremooniad. Töövisiidi käigus kohtuks Trump Mayga ja täidaks diplomaatilisi kohuseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles