Katalaani iseseisvuslaste liidrid: seadusliku referendumi saab teha vaid Hispaania riik (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimatine ülesvõte vabaduses: Jordi Cuixart ja Jordi Sànchez 16. oktoobril Madridis teel kohtusse.
Viimatine ülesvõte vabaduses: Jordi Cuixart ja Jordi Sànchez 16. oktoobril Madridis teel kohtusse. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Scanpix

Kataloonia iseseisvuse eest võitleva kodanikuorganisatsiooni Katalaani Rahvusassamblee (ANC) liider Jordi Sànchez tunnistas, et kehtiva rahvahääletuse piirkonna iseseisvuse küsimuses saaks korraldada vaid Hispaania riik.

Sànchez möönis kohtu ees, et 1. oktoobril korraldatud hääletus pole õiguslikult siduv.

Ka teise katalaani iseseisvuslaste organisatsiooni Òmnium liider Jordi Cuixart tunnistas kohtus, et 1. oktoobri hääletusel oli vaid sümboolne väärtus.

Nii Sànchez kui Cuixart istuvad 16. oktoobrist Madridi Soto de Reali vanglas. Sinna toimetati nad otse kohtust, kuhu mõlemad kutsuti seoses 20. ja 21. septembril Barcelonas toimunud rahutustega, mille käigus muuhulgas piirati sisse ebaseadusliku referendumi toimumist takistama saadetud politseinikke ja lõhuti korrakaitsjate autosid.

Kuigi Sànchez ja Cuixart pidasid lammutatud politseiauto katuselt ka protestijatele kõnet, eitavad mõlemad rahva sihilikule vägivallatsemisele kutsumist. Sànchez tunnistas, et vandalismi tuli neil päevil ette, aga mitte vägivalda.

Vastavalt Hispaania põhiseadusele võib vägivaldse riigivastase ülestõusu korraldaja saata kuni 30 aastaks vangi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles