Raport: Saksa paremäärmuslased loovad armeed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reichsbürgeri meeleavaldus.
Reichsbürgeri meeleavaldus. Foto: twitter.com

Saksa meedia kohaselt on paremäärmusliku Reichsbürgeri liikmeskond kasvanud 15 600 inimeseni ja julgeolekujõud on mures, et selle propaganda võib saada tulevaste rünnakute ajendiks.

Saksamaa kõige vastuolulisema paremäärmusliku rühmituse Reichsbürger liikmeskond on kasvanud eelmise aastaga 56 protsenti, ulatudes 15 600 inimeseni. Lisaks üritab see luua ka oma armeed, et valmistuda «kättemaksu päevaks», vahendab väljaanne Focus.

Reichsbürgeri nimetust kasutatakse katuseterminina rühmitustele, mille arvates on Saksamaa 1871. aasta keisririigi piirid endiselt kehtivad ja kõik riigi valitsused, sealjuures ka natsid, ei ole olnud legitiimsed.

Rühmituse arvates on praeguse Saksa Liitvabariigi valitsus Teise maailmasõja liitlaste marionetid.

Ideoloogiliste radikaalidena äärealadele lükatud Reichsbürger on viimastel aastatel figureerinud meedias mitmete rünnakute korraldamisega. Muuhulgas on selle liikmed vastutavad ka Baierimaa Georgensgmündi linnas politseiniku tapmise eest.

Suurim toetusbaas on Reichsbürgeril Baierimaal, kus elab umbes 3500 rühmituse liiget.

«Nad on alustanud ettevalmistusi Päev X-i jaoks,» kirjutab Focus, vihjates ideoloogilisele terminile, mis tähistab valitsuse vastase ületõusu algust. Selgub, et rühmitus üritab selle jaoks ka sõjaväge luua.

Kuigi rühmituse ebaühtne struktuur muudab suuremahulise vägivallalaine võimaluse suhteliselt väikeseks, on julgeolekujõud mures, et Reichsbürgeri sõjaline propaganda inspireerib üksiküritajate rünnakuid ja soodustab illegaalset relvasmugeldamist.

Üle tuhandel Reichsbürgeri liikmel on relvaluba vähemalt ühe tulirelva omamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles