Puigdemont pürgib Skype’i-presidendiks (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont soovib saada tagasi Kataloonia presidendiks vaatamata sellele, et alates oktoobri lõpust elab ta Belgias.
Carles Puigdemont soovib saada tagasi Kataloonia presidendiks vaatamata sellele, et alates oktoobri lõpust elab ta Belgias. Foto: Virginia Mayo / AP / Scanpix

Möödunud kuul valimistel enamuse võitnud Kataloonia iseseisvusmeelsete parteide ees seisab uus väljakutse: Brüsselis redutava endise presidendi Carles Puigdemonti plaan asuda piirkonda juhtima Skype’i teel.

21. detsembril valitud Kataloonia parlament on kokku kutsutud tulevaks kolmapäevaks. Kõigepealt peavad nad valima esimehe, seejärel aga presidendi ja kokku panema uue valitsuse. Sellega lõppeks pärast illegaalset iseseisvusdeklaratsiooni põhiseaduse artikkel 155 alusel kehtestatud keskvalitsuse otsejuhtimine Kataloonias.

Saadikukohtade enamus on 1. oktoobri illegaalse referendumi ja selle järel tehtud iseseisvusdeklaratsiooni taga seisnud parteidel: Puigdemonti Kataloonia Euroopa Demokraatlikul Parteil (PDeCAT), Vabariiklikel Vasakpoolsetel (ERC) ja vasakpoolsel erakonnal Rahva Ühtsuse Kandidatuur (CUP).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles