Ametnik vajutas valet nuppu: raketirünnaku valehäire põhjustas Hawaiil paanikat

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hawaii elanikele saadetud valehäire.
Hawaii elanikele saadetud valehäire. Foto: Marco Garcia/AP

Laupäeval ametniku hooletuse tõttu USA Hawaii osariigi elanike telefoninumbritele saadetud valeteade peatsest raketirünnakust põhjustas laialdast paanikat.

«Ballistilise raketi oht ähvardab Hawaiid. Minge kohe varjendisse. Tegemist pole õppusega,» oli teates kirjas, vahendas BBC.

Seejärel aga kinnitas Honolulu politsei, et sõnum oli välja saadetud ekslikult. «Hawaii ei ole ohus,» rõhutas politsei.

Hawaii osariigi kuberner David Ige vabandas hiljem juhtunu pärast ning selgitas, et ametnik oli häiresüsteemi kontrollides vajutanud kogemata vale nuppu.

Nüüd kavatseb USA valitsus algatada juurdluse.

Mullu detsembris katsetati Hawaiil tuumarünnaku eest hoiatavat sireeni esimest korda pärast külma sõja lõppu. Selleks andis põhjust Põhja-Korea, mille võimud on ähvardanud USA-d rünnata.

Eelmise aasta septembris viis Pyongyang läbi kuuenda tuumakatsetuse.

Uudisteagentuuri AP teatel põhjustas valehäire Hawaiil paanikat ning sundis inimesi võimaliku rünnaku eest varjuma. Kohaliku võimuorgani liige Matt Lopresti rääkis, et ta oli parajasti kodus, kui häiresõnum tema telefoni jõudis. «Võtsime oma lapsed, kogusime kokku esmaabitarbed ning panime nad maja kõige kinnisemasse ruumi, milleks on vannituba,» rääkis Lopresti kohalikule meediale.

«Panime nad vanni, palvetasime ning püüdsime aru saada, mida paganat see tähendab, sest me ei kuulnud ühtki häiret, ühtki sireeni,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles