Presidendikandidaat: Soome käsitleb NATO liikmesust Moskva seisukohast (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO-vastane meeleavaldaja.
NATO-vastane meeleavaldaja. Foto: Janerik Henriksson/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Soome Rootsi Rahvapartei (RKP) presidendikandidaat Nils Torvalds on seisukohal, et Soome julgeolekupoliitika arutelud on jäänud kinni 1948. aastal Nõukogude Liidu ja Soome vahel sõlmitud sõprus-, koostöö- ja vastastikuse abistamise lepingu (YYA) aegadesse.

Nils Torvalds
Nils Torvalds Foto: wikipedia

Sellised lepped sõlmis Nõukogude Liit Varssavi pakti maade ja Soomega.

Ainsa kandidaadina avalikult NATOga liitumist toetav Torvalds ütles, et Soomes lähenetakse NATO liikmesuse küsimusele Venemaa vaatepunktist.

«NATO liikmesus on julgeolekupoliitiline meede, mitte mingi relvade täristamine. See on tähtis poliitiline sõnum, mida Venemaa kirjaoskajad oskavad õigesti lugeda küll, kui vaenlasekuju ehitamine ei oleks neile nii hädavajalik,» sõnas ta.

Torvalds ei usu, et Soomet peetaks NATO liikmena Venemaale ohuks. Tema meelest on ülejäänu kinni 1970. aastatel Nõukogude Liiduga sõlmitud sõprusleppesse. «Nende peas on justkui virtuaalne YYA-leping.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles