Taani kaalub ühinemist NATO küberkeskusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen külastas eile Tapa sõjaväelinnakut.
Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen külastas eile Tapa sõjaväelinnakut. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Taani kaalub tõsiselt ühinemist Tallinnas tegutseva NATO küberkaitse oivakeskusega, ütles riigi peaminister.

«Küber-ohtudest rääkides puudutasime ka Tallinna keskuse teemat. Lubasin, et kui arutelud meie kaitse-eelarvee üle on lõpule jõudnud, siis teeme selles osas otsuse. Ma isiklikult olen selles osas optimistlik,» ütles Taani peaminister Lars Lokke Rasmussen täna pärast kohtumist peaminister Jüri Ratasega antud pressikonverentsil.

«Ilmselgelt on nii taanlastel kui ka eestlastel digigeen,» ütles Ratas ning lisas, et Eestit ja Taanit ühendavad elutähtsad teenused näiteks panganduses, telekommunikatsioonis ja energeetikas. «Samas ümbritsevad meid ka uued julgeolekuriskid. See tähendab, et peame tegema rohkem koostööd küberjulgeolekus, võitluses hübriidohtudega ning tugevdama strateegilist kommunikatsiooni väärinfo kummutamiseks,» ütles Ratas.

Rasmussen kinnitas, et Taani on valmis panustama NATO julgeoleku tagamisse.

Eelmisel nädalal saabus Eestisse Taani maaväe kontingent, mis vahetas välja Ühendkuningriigi juhitavas lahingugrupis Prantsusmaa. NATO lahingugruppi Eestis panustab Ühendkuningriigi ja Taani kõrval ka Island.

Taani sõjaväelased Tapal.
Taani sõjaväelased Tapal. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja

NATO küberkaitsekoostöö keskus on NATO akrediteeritud rahvusvaheline kompetentsikeskus, mõttekoda ja väljaõppeasutus. Keskus loodi 2008. aastal ning sellest on saanud NATO ja keskuse liikmete jaoks oluline küberkaitse valdkonna ekspertiisi allikas.

Iseseisva rahvusvahelise organisatsioonina keskendub NATO küberkaitsekeskus rakendusuuringutele, analüüsidele, koolitustele ja õppustele küberkaitse valdkonnas.

Keskus korraldab iga-aastaselt maailma keerukaimat rahvusvahelist küberkaitseõppust Locked Shields. Eelmisel aastal avaldati keskuse eestvedamisel Tallinn Manual 2.0, mis on kõige põhjalikum ja kõikehõlmavam käsiraamat rahvusvahelise õiguse kehtivusest küberruumis. Igal kevadel toob keskuse korraldatav rahvusvaheline küberkonverentsi CyCon Tallinna ligi 600 arvamusliidrit ja eksperti eri valdkondadest ja riikidest arutama küberjulgeoleku võtmeküsimusi.

NATO küberkaitsekoostöö keskusel on 20 liikmesriiki. NATO riikidest osalevad keskuse töös Belgia, Eesti, Hispaania, Holland, Itaalia, Kreeka, Leedu, Läti, Poola, Prantsusmaa, Saksamaa, Slovakkia, Tšehhi vabariik, Türgi, Ungari, USA ja Ühendkuningriik. Austria, Soome ja Rootsi on liitunud keskusega partnerriikidena.

Reedel teatas Jaapani peaminister Shinzō Abe, et Jaapan otsustas liituda NATO küberkaitse keskuse tööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles