Palestiina juhid hääletasid Iisraeli tunnustamise peatamise poolt (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina kõrge ametnik Salim Zaanoun loeb ette kohtumisel vastuvõetud avaldust.
Palestiina kõrge ametnik Salim Zaanoun loeb ette kohtumisel vastuvõetud avaldust. Foto: ABBAS MOMANI/AFP

Palestiina liidrid hääletasid esmaspäeval ootuspäraselt Iisraeli tunnustamise peatamise poolt vastuseks USA presidendi Donald Trumpi otsusel tunnustada Jeruusalemma juudiriigi pealinnana.

Otsus kohustas Palestiina Vabastusorganisatsiooni (PLO) peatama Iisraeli tunnustamine, kuni see tunnustab Palestiina riiki ja peatab asundustegevuse.

Palestiina liidrid kogunesid pühapäeval Ram Allahis. 121-liikmelise Palestiina Kesknõukogu kahepäevane istung algas pühapäeva õhtul, kus avasõnad ütles Palestiina president Mahmoud Abbas.

Delegaadid hoiatasid juba varem, et Palestiina Vabastusorganisatsioon võib peatada Iisraeli tunnustamise. See paneks küsimärgi alla Iisraeli ja Palestiina rahukõneluste ühe aluspõhimõtte ja aastakümnete jooksul poolte vahel sõlmitud lepped.

Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman ütles pärast Abbasi raevukat kõnet USA presidendi vastu, et Palestiina liider on "aru kaotanud".

Abbas mõistis pühapäevases kõnes teravalt hukka Trumpi viimased sammud, nagu Jeruusalemma tunnustamine Iisraeli pealinnana. Lisaks teatas Abbas, et Iisrael tegi oma sammudega lõpu 1990. aastate Oslo rahukokkulepetele.

Lieberman ütles esmaspäeval, et Abbas on loobunud läbirääkimiste väljavaatest ning valinud selle asemel vastasseisu nii Iisraeli kui ka USA-ga.

Abbas kritiseeris ka USA suursaadikuid ÜRO-s ja Iisraelis Nikki Haleyt ja David Friedmani, nimetades neid "häbiplekiks".

"Me ütlesime Trumpile "ei, me ei nõustu teie projektiga"," ütles Abbas. "Sajandi lepe on sajandi hoop ja me ei nõustu sellega," viidates Trumpi lubadusele saavutada "lõplik lepe" Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Abbasi maratonkõne Palestiina liidritele kestis umbes kaks tundi.

Palestiina president on varem öelnud, et USA ei saa pärast Trumpi 6. detsembri otsust enam mängida mingit rolli Lähis-Ida rahuprotsessis.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles esmaspäeval, et Moskva mõistab Valget Maja teravalt kritiseerinud Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi viha.

"Me mõistame täielikult palestiinlaste praegusi emotsioone. Nad on teinud aastaid järeleandmisi midagi vastu saamata," ütles Lavrov oma iga-aastasel suurel pressikonverentsil.

"Kuuleme pidevalt, et Ühendriigid on avalikustamas olulist kokkulepet, mis vastaks mõlema poole huvidele. Me ei ole seda ikka veel näinud," lisas ta.

Lavrov süüdistas esmaspäeval iga-aastasel suurel pressikonverentsil ühtlasi Washingtoni ultimaatumite esitamises maailmale ja suutmatuses mõista "kujuneva multipolaarse maailma reaalsust". Lavrovi sõnul on Washingtonist 2017. aastal tulnud ähvardused oluliselt süvendanud pingeid mitmes maailma piirkonnas, teiste seas Korea poolsaarel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles