96-aastane «Auschwitzi raamatupidaja» palub armu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Gröning 94-aastaena kohtus.
Oskar Gröning 94-aastaena kohtus. Foto: Tobias Schwarz/AP/SCANPIX

96-aastane Oskar Gröning, kelle Saksa kohus mõistis 2015. aastal neljaks aastaks vangi 300 000 inimese mõrvale kaasaaitamises Auschwitzi surmalaagris, palub armu.

Auschwitzi endine valvur väidab, et kuigi ta oli tunnistajaks kohutavatele hirmutegudele, ei pannud ta ise toime ühtki kuritegu. Kohus aga otsustas, et Gröning aitas mõrvatud vangidelt aga raha kokku koguda ja summade üle arvestust pidada, aidates sellega natsirežiimil majanduslikku kasu saada ja toetades süstemaatilisi tapmisi.

Mullu lükkas Saksa põhiseaduskohus Gröningu apellatsiooni tagasi, leides, et tema tervislik seisnud võimaldab tal karistust kanda.

Eile teatas aga Saksa justiitsministeeriumi esindaja Christian Lauenstein, et Gröning on palunud vanglast pääsemiseks armu, tunnistades oma moraalset süüd. Taotlus on edastatud prokuratuurile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles