Kremli-meelne poliitik tahab tagasi Lätti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Ždanoka 2012. aastal.
Tatjana Ždanoka 2012. aastal. Foto: Vitali Belousov/RIA Novosti/SCANPIX

Lätist Euroopa Parlamenti valitud Tatjana Ždanoka teatas, et lahkub Euroopa Parlamendist ja kavatseb kandideerida sügisestel Läti parlamendivalimistel.

Läti meedia on avaldanud lugusid, kuidas Ždanoka on saanud raha Venemaa rahastatavatest programmidest. Vaatamata Kremlist saadavale rahale ei õnnestunud Ždanoka erakonnal Vene Liit Lätis 2014. aasta parlamendi parlamenti pääseda. Küll aga osutus Ždanoka samal aastal kolmandat korda valituks Euroopa Parlamenti.

Alates 2004. aastast europarlamenti kuulunud Ždanoka on seal toetanud Vene välispoliitilisi huve. Näiteks on Ždanoka avaldanud toetust nii Krimmi annekteerimisele kui kaitsnud Bashar Al-Assadi režiimi Süürias. Samuti on ta kutsunud üles tühistama Venemaale Ukraina sündmuste tõttu kehtestatud sanktsioone.

Samas sõltub Ždanoka kandideerimine oktoobrikuistel Läti valimistel lõunanaabrite kõrgeima kohtu otsusest. Nimelt keelab seadus neil, kes on pärast 1991. aasta 13. jaanuari osalenud Kommunistliku Partei või Interrinde liikumises, osaleda Läti valimistel. Ždanoka oli kompartei liige ka pärast 1991. aasta 13. jaanuarit. 

Isegi kui kohus keelab Ždanokal parlamendivalimistel osalemise, annaks see vaatlejate sõnul talle võimaluse kujutada end märtrina ja väita, et Lätis rõhutakse venelasi. Viimasel ajal on Ždanoka häälekalt seisnud vene koolide eest Lätis.

Ždanoka sõnul asub tema kohale Euroopa Parlamendis Miroslavs Mitrofanovs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles