USA esiperekonna pöörane aasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump perega ametissevannutamise päeval.
Donald Trump perega ametissevannutamise päeval. Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Möödunud aasta on olnud alates Donald Trumpi ametisseastumisest äärmiselt muutusterohke, kuid seda mitte ainult presidendile vaid ka tema perekonnale.

Trump ja tema laiendatud pere kolis uude asukohta, võttis vastu uusi töökohti ja sai ka perelisa. Siin on ülevaade iga pereliikme tegemistest möödunud aastal.

Melania Trump

Esileedi aasta Valges Majas algas ebatraditsioonilise otsusega jääda noorima perepoja koolitee tõttu New Yorki. See oli avalöögiks Melania üsna isepäisele tegutsemisele, mis jätkus Valge Maja idatiivas töörühma komplekteerimisega, mis asus tööle laste aitamise ning koolikiusamise ja opioidikasutamisega võitlemisel.

Melania Trump USA õhujõudude heategevuslikul üritusel.
Melania Trump USA õhujõudude heategevuslikul üritusel. Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA/ZUMAPRESS.com / MEGA

Esmalt varju hoidnud Melania on tõestanud ennast võluva võõrustajana nii Valge Maja lihavõttepidustustel kui Halloweeni ajal ja lisanud presidendi välisvisiitidel esipaarile graatsilisust ja inimlikku puudet.

Melania südameasjaks ongi kujunenud töö lastega. Oma esimese ametiaasta jooksul on ta korduvalt külastanud Washingtoni riiklikku lastehaiglat ja sarnaseid asutusi välismaal.

Privaatsust armastav Melania on hoidunud meediaga suhtlemast, rääkides avalikult vaid harvadel juhtudel.

Samas on ta enda teenistusse rakendanud moe, millega tugevaid sõnumeid saata. Seda nii positiivses kui negatiivses mõttes: presidendi ametissevannutamisel kantud sinine Jackie Kennedyst inspireeritud kleit sai sooja vastuvõtu osaliseks, Texase orkaaniohvritega kohtudes kõrgete kontsade kandmine tõstatas aga eetilisi küsimusi.

Donald Trump Jr.

Lisaks oma isa äriimpeeriumi ohjade ülevõtmisele figureeris Trump Jr. ka aktiivselt poliitikas, hoides end pildis erinevatel miitingutel ja parteiüritustel vabariiklastest kandidaatidega kohtudes.

Donald Trump Jr. Senati luurekomitee kuulamisele minemas.
Donald Trump Jr. Senati luurekomitee kuulamisele minemas. Foto: TASOS KATOPODIS/AFP

Suurimat kaalu omas aga Trump Jr.-i kohtumine vene advokaadi Natalia Veselnitskajaga, mis asetas ta Trumpi kampaaniameeskonda haaranud Vene kokkumängu keeristormi keskmesse.

Trump Jr. pani visalt vastu, tuues oma isa kaitseks välja üha metsikumaid vabandusi kuni selleni, et presidendi vastu on korraldatud laialdane vandenõu.

Ivanka Trump

Ivanka kolis koos oma abikaasa Jared Kushneriga Washingtoni juba enne isa ametisse vannutamist, võttes enda kanda administratsiooni juures ametliku rolli. Seetõttu on Trumpi Valget Maja korduvalt süüdistatud nepotismis. Lisaks on pälvinud kriitikat Ivanka tegevus oma moebrändi edendamisel, mis läheb vastuollu presidendiperele kehtestatud piirangutega.

Presidendi nõunik ja vanem tütar Ivanka Trump.
Presidendi nõunik ja vanem tütar Ivanka Trump. Foto: Manish Swarup/AP

Trumpi esimestel kuudel oli Ivanka-Jaredi liberaalsem tiib vastu peastrateeg Steve Bannoni konservatiivsemale suunale, põhjustades Valges Majas tõsise siseheitluse.

Paljud nägid Ivankat oma isa äärmuslikumaid impulsse tasakaalustava jõuna, seda nii kliimamuutuste kui seksuaalvähemuste õiguste kohalt, kuid seni ei ole need ootused kinnitust leidnud.

Kui algselt tundus, et Ivanka üritab võtta sõna igal teemal, mis tema isa töölauale jõuab, siis nüüd on ta keskendunud pigem naiste õiguste edendamisele. Paljude arvates ei ole tema ponnistused sellel alal seni aga kuigi veenvad olnud.

Jared Kushner

Donald Trumpi väimehe portfell oli esimestel kuudel nii suur, et oli keeruline mõista, mida ta täpsemalt tegema hakkab. Kushneri lauale sattus nii Lähis-Ida rahuprotsessi edendamine kui USA opioidikriisiga võitlemine.

Jared Kushner.
Jared Kushner. Foto: Alex Brandon/AP

Nüüd on Kushner keskendunud pigem Lähis-Ida teemadele, tehes piirkonda ka mitu ootamatut visiiti. Lisaks on tema ülesandeks vahendada Iisraeli-Palesiina rahukõnelusi.

Viimati on Kushner sattunud aga Trumpi meeskonna Vene sidemete uurimise keskmesse ja kahtlustatakse, et tagasihoidlikku meest ootavad tõsised süüdistused rahapesus.

Eric ja Lara Trump

Eric Trump võttis koos oma vanema vennaga üle Trumpide äriimpeeriumi juhtimise ja on sellega seoses olnud hõivatud mitmete ärireisidega. Ka koduses plaanis oli Eric Trumpil tähtis aasta, kuna talle ja tema abikaasale Lara Trumpile tuli septembris perelisa.

Eric ja Lara Trump.
Eric ja Lara Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Koos vanema vennaga on Eric seotud ka Trumpi 2020. aasta presidendikampaania ettevalmistamisega, pidades vabariiklastega strateegilisi kohtumisi.

Lara Trump on aga võtnud enda kanda kampaanianõustaja ja kõneisiku rolli.

Tiffany Trump

2017. aasta tõi ka Trumpi nooremale tütrele omajagu muudatusi, kuna Californias ema juures kasvanud Tiffany kolis isa juurde Washingtoni ja alustas juuraõpinguid Georgetowni ülikoolis.

Tiffany Trump Valge Maja jõulukuuse süütamise tseremoonial.
Tiffany Trump Valge Maja jõulukuuse süütamise tseremoonial. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP

24-aastane Tiffany on meediatähelepanu suuresti vältinud, jõudes rambivalgusesse vaid Valge Maja üritustel ja jaanuari alguses seoses raamatus «Tuli ja raev» esitatud väidete ümberlükkamisega.

Küsimusele, kas president sööb tõesti õhtuti voodis hamburgereid, vastas Tiffany «Seda ta ainult soovib.»

Barron Trump

Presidendi viiest lapsest noorim elab nüüd koos vanematega Valges Majas ja õpib St. Andrew kooli kuuendas klassis.

Barron Trump ootab isa järel.
Barron Trump ootab isa järel. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS

Esileedi on pingutanud, et oma pojale võimalikult normaalne elu tagada ja kui mõned avalikud üritused välja jätta, on Barron ka üldiselt kaamerasilma alt väljas olnud.

Kuid on selge, et jalgpallifännist Barron on ka oma jälge Valgesse Majja jätnud - Jaqueline Kennedy aeda on eelmise aasta jooksul tekkinud jalgpallivärav.

Ivana Trump

Presidendi esimene naine on roninud 2017. aastal püünele seoses raamatu «Raising Trump» avaldamisega. Enne teose ilmumist algatas ta end esileediks nimetades avaliku konflikti Melaniaga. Ivana väitis ka, et kuigi tal on Valge Majaga otseliin, ei helista ta sinna tihti, et Melaniat mitte armukadedaks teha.

Ivana Trump.
Ivana Trump. Foto: Dennis Van Tine/imago/Future Image

Väidetavalt keeldus ta pakkumisest saada USA suursaadikuks Tšehhis, kuna enda sõnul on tal praegu täiuslik elu. Ilmselt jätkab ta ka 2018. aastal mugavat äraelamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles