«Ultrakonservatiivsete väärtuste» rakendamine Euroopa piisoni kodus võib tuua Poolale kaela hiigeltrahvi

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Białowieża kroon: 1920ndail okupatsioonivõimude tegevuse tõttu kadunud Euroopa piison, kelle sõdadevaheline Poola vabariik taas liigina elule turgutas.
Białowieża kroon: 1920ndail okupatsioonivõimude tegevuse tõttu kadunud Euroopa piison, kelle sõdadevaheline Poola vabariik taas liigina elule turgutas. Foto: Harald Lange / Scanpix

Kui tahta teada, kuidas nägi suur osa Eestist, Lätist või Loode-Venemaast välja tuhat aastat tagasi, siis Poolas ja Valgevenes laiuv Białowieża ürgmets pakub selle kohta elavat meenutust.

See ei ole mingi kapriisseid ökoinimesi inspireeriv hõbepaju või maltsataim keset ristmikku, vaid umbes 1500 ruutkilomeetrit metsa, mis elab oma elu nii, nagu see inimese sekkumiseta elaks. Puud kasvavad, kuhu nad ise tahavad, ning surevad loomulikku surma, andes segamatult kõdunedes toitu putukatele ja seentele, kellele moodne inimkultiveeritud mets väga ei sobi.

Siin hävitasid Saksa väed Esimese maailmasõja ajal looduses elava liigina Euroopa suurima imetaja – Euroopa piisoni ehk pürja. Siin turgutas nooruke Poola Vabariik kahe ilmasõja vahel üksikute välismaistest loomaaedadest kokku ostetud isendite abil tolle liigi taas elule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles