Läti tervishoiu infosüsteemi tabas küberrünnak

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on ilustratiivne.
Foto on ilustratiivne. Foto: Donat Sorokin/TASS/Scanpix

Läti riikliku tervishoiuameti infosüsteemi ja e-tervise süsteemi tabas täna küberrünnak, teatas tervishoiuministeerium.

Rünnak algas kell 13.14 ning süsteemide tavapärane töö on nüüdseks taastunud.

Ministeeriumi kantsleri Aivars Lapiņši sõnul tulid rünnakud mitmest allikast rohkem kui 20 riigist või oli rünnak sellise mulje jätmiseks sihilikult koostatud. Riikide seas oli nii Euroopa Liidu riike kui ka kolmandaid riike, nagu Trinidad ja Tobago.

«Ministeerium ei saa praegu kinnitada ega ümber lükata, et rünnak tuli Lätist,» lausus Lapiņš.

Tervishoiuameti infosüsteemile tehti lühikese ajaga kümneid tuhandeid päringuid ning süsteem ei suutnud nii suurt arvu töödelda. Rünnak oli ühesuunaline ja suunatud süsteemi serveritele, kuid ei mõjutanud väljaminevat infoliiklust, mis tähendab, et inimeste isikuandmeid ei lekkinud, lisas Lapiņš.

Kohe, kui rünnak algas, lõigati läbi kõik välispidine ligipääs süsteemile ning kõik vajaliku eriteabega Läti ametid asusid süsteemi taaskäivitama. Uurimine käib ning rünnaku üksikasju avaldatakse nende selgumisel, kuid praegu on peamine välistada sarnaste rünnakute edu tulevikus, ütles ta.

«Kuigi süsteemi tavatöö on nüüdseks taastunud ja rohkem sellesesse tungida pole üritatud, siis hoiab Läti süsteemil silma peal ja analüüsib selle toimimist,» lisas ametnik.

E-tervise süsteemi töös esines häireid ka möödunud nädalal, kuid Lapiņš ei teadnud veel kinnitada, kas ka need häired põhjustas küberrünnak.

Uue e-tervise süsteemi kasutamine muutus 1. jaanuaril Lätis kõikidele tervishoiuasutustele kohustuslikuks, kuid inimeste sõnul töötab see liiga aeglaselt ja tõrgub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles