Netanyahu: USA saatkond kolitakse Jeruusalemma sel aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased on USA Jeruusalemma-otsuse pärast marus.
Palestiinlased on USA Jeruusalemma-otsuse pärast marus. Foto: MUHAMMAD HAMED/REUTERS/Scanpix

USA kolib oma saatkonna Iisraelis Tel Avivist Jeruusalemma selle aasta jooksul, arvas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu täna.

«USA saatkond viiakse üle oluliselt varem, kui me arvame. Juba selle aasta jooksul,» ütles Indiasse visiidile suundunud Netanyahu ajakirjanikele.

Trump teatas 6. detsembril otsusest tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja kolida Ühendriikide saatkond Tel Avivist Jeruusalemma. Otsus vallandas Palestiina aladel ja Iisraelis rahutused ja vägivalla.

USA ametnikud on varem oletanud, et Jeruusalemma saatkond ei ava tõenäoliselt oma uksi enne Trumpi esimese ametiaja lõppu. Seda kinnitas ka välisminister Rex Tillerson.

Palestiina liider Mahmoud Abbas mõistis aga täna taas hukka USA presidendi Donald Trumpi otsuse tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, nimetades sammu patuseks.

USA on ennast diskvalifitseerinud Iisraeli-Palestiina kõneluste vahemehe positsioonilt, ütles Abbas pressikonverentsil Egiptuses.

Palestiinlased jätkavad rahumeelselt oma nõudmiste esitamist, kuni võidetakse oma õigused tagasi, lisas Abbas.

Nädalavahetusel külastab Lähis-Ida USA asepresident Mike Pence, kes on kõrgeim piirkonda külastanud Ühendriikide ametnik pärast 6. detsembri otsust saatkond ümber kolida. Abbas on deklareerinud, et tema Pence'iga ei kohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles