Kas järgmine Venemaa peaminister on eestlane? (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Vaino.
Anton Vaino. Foto: Maksim Blinov/Sputnik/Scanpix

Venemaal seisavad ees valimised ja ühe võimaliku peaministrikandidaadina on mainitud ka Anton Vainot, kes oleks analüütikute hinnangul võimekam valitsusjuht kui Dmitri Medvedev.

Vaino võimalikust kandideerimisest teavitasid väljaannet Znak.com mitmed kohaliku ja riikliku tasandi poliitikud ja ärimehed.

Ühe suure tootmisettevõtte heaks töötava allika sõnul on Vainot kaalutud peaministrina juba pikka aega ning äriringkondades suhtutakse sellesse mõttesse üldiselt väga hästi.

«Vaino on näidanud end väga tehnilise, praktilise ja visionäärliku juhina. Tal on lai silmaring ja kontrollitum juhtimisstiil kui Medvedevil,» teatas allikas, väljendades samas lootust, et Vaino lõpetaks ka valitsuses liigse liberalismi.

Anton Vaino on alates 2016. aastast presidendi administratsiooni juht ja juba tol ajal käisid jutud, et ametikoht võib olla talle hüppelauaks peaministriks saamisel.

«Võrreldes Anton Vaino karjääriredelit Dmitri Medvedevi omaga, võib temast mõne aja pärast tõepoolest uus peaminister saada,» arvas ajakirjanik Andrei Kolesnikov Carnegie mõttekoja veebilehel.

«Dmitri Medvedev on veel noor, kuid ta on oma ülesanded ammendanud ja tema karjääri tipphetk on möödas. Presidendi armuaeg saab 2018. aastal läbi. Anton Vaino on aga alles soosingusse tõusmas,» jätkas Kolesnikov.

Anton Vaino sündis 1972. aastal Tallinnas. Ta on 1996. aastal lõpetanud Moskva rahvusvaheliste suhete instituudi rahvusvaheliste suhete alal. 1996.-2001. aastast teenis ta Jaapani Vene saatkonnas, hiljem Vene välisministeeriumi Aasia osakonnas.

Aastal 2002 siirdus ta tööle Venemaa presidendi administratsiooni, kus töötas protokolliosakonnas. Muuhulgas oli Vaino 2004–2007 Venemaa presidendi Vladimir Putini protokolliülema asetäitja.

Alates 2007. aastast töötas Vaino Venemaa peaministri administratsioonis, esmalt peaministri kantseleiülema asetäitjana, seejärel 2008–2011 peaministri protokolliülemana.

Detsembris 2011 määrati Anton Vaino Venemaa Föderatsiooni valitsuse aparaadi ülemaks, Venemaa Föderatsiooni valitsuse liikmeks. Ta töötas sellel ametikohal kuni Vladimir Putini peaministrivolituste lõpuni.

2012. aastal naases Vaino tööle Venemaa presidendi administratsiooni. Aastatel 2012–2016 töötas ta Putini administratsiooni asejuhina. 2016. aasta augustis nimetati ta Venemaa presidendi administratsiooni juhiks

Kommentaarid (22)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles