Prantsusmaa laenab brittidele ajaloolise vaiba

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Bayeux´ vaibast.
Osa Bayeux´ vaibast. Foto: akg-images/Scanpix

Prantsusmaa laenab 950 aasta tagust normannide vallutusretke kujutava kuulsa Bayeux' vaiba Ühendkuningriigile.

Briti peaminister Theresa May nimetas seda kolmapäeval väga tähelepanuväärseks sündmuseks.

Prantsuse president Emmanuel Macron pakub William Vallutaja 1066. aasta sõjaretke stseenidega vaipa laenuks homme Suurbritanniat külastades ja Mayga kohtudes.

«On väga tähelepanuväärne, et Bayeux' vaip tuleb Ühendkuningriiki ja inimesed saavad seda näha,» ütles May parlamendi alamkojas.

Umbes 1077. aastal valminud 70 meetri pikkune vaip kujutab Hastingsi lahingut, milles Normandia hertsog William Vallutaja sai võidu Inglise vägede üle.

May ütles, et mereäärse Hastingsi linna ja lahingu toimumispaiga Battle'i rahvaesindajad tahaksid, et vaipa näidatakse nende valimisringkonnas, kuid tuleb püüda selle poole, et seda näeksid võimalikult paljud inimesed.

Põhjalike restaureerimistööde tõttu ei jõua vaip Ühendkuningriiki enne 2020. aastat. Selle eksponeerimise asukohta ei ole veel kindlaks määratud, kuid Briti Muuseum Londonis on avaldanud soovi tekstiilikunsti meistriteost rahvale näidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles