96-aastasele «Auschwitzi raamatupidajale» armu ei anta (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Gröning kohtus.
Oskar Gröning kohtus. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Saksamaa prokurörid otsustasid tagasi lükata 96-aastase Oskar Gröningu armuandmispalve. Gröningut tuntakse Auschwitzi koonduslaagri raamatupidajana. Vanahärra on süüdi mõistetud 300 000 inimese tapmisele kaasa aitamises.

Võimud lükkasid täna tagasi Gröningu armuandmispalve, mille mees oli esitanud selleks, et vältida nelja aasta pikkust vangistust. Lüneburgi prokuratuuri kõneisik Wiebke Bethke teatas, et taotlus lükati tagasi ja täpsemaid kommentaare ei andnud.

Kuigi Gröningu võimalused karistusest pääseda halvenesid oluliselt, võib ta armuandmispalve esitada veel ka Alam-Saksi liidumaa justiitsministeeriumile. Kui Gröning otsustab seda mitte teha, alustab ta varsti oma vanglakaristuse kandmist. 

Gröning liitus 21-aastasena vabatahtlikult Waffen-SSiga ja teenis alates 1942. aastast Auschwitzis.

Auschwitzi raamatupidaja Oskar Gröning.
Auschwitzi raamatupidaja Oskar Gröning. Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Scanpix

Auschwitzi endine valvur väidab, et kuigi ta oli tunnistajaks kohutavatele hirmutegudele, ei pannud ta ise toime ühtki kuritegu. Kohus aga otsustas, et Gröning aitas mõrvatud vangidelt aga raha kokku koguda ja summade üle arvestust pidada, aidates sellega natsirežiimil majanduslikku kasu saada ja toetades süstemaatilisi tapmisi.

Mullu lükkas Saksa põhiseaduskohus Gröningu apellatsiooni tagasi, leides, et tema tervislik seisnud võimaldab tal karistust kanda. Esmaspäeval teatas aga Saksa justiitsministeeriumi esindaja Christian Lauenstein, et Gröning on palunud vanglast pääsemiseks armu, tunnistades oma moraalset süüd. 

Oskar Gröning.
Oskar Gröning. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles