Prantsuse väed tulevad Eestisse tagasi (3)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse missiooni Lynx ehk Ilves logo.
Prantsuse missiooni Lynx ehk Ilves logo. Foto: Sander Ilvest

Seoses tänase Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja Briti peaministri Theresa May kohtumisega Londonis tuli üks Eestile oluline uudis: Pariis on otsustanud 2019. aastal oma sõdurid taas siia tuua, selgub ajalehest Helsingin Sanomat.

Möödunud aastal Prantsuse sõdurid juba teenisid põhilise lisajõuna Tapale eelpaigutatud NATO pataljonis, mille juhtmaa on Ühendkuningriik.

Aasta lõpus pakkisid prantslased aga oma varustuse kokku ja viisid selle Leetu Rukla baasi. Seal teenivad nad Saksamaa juhitavas eelpaigutatud pataljonis tänavu. Eestis on sel aastal aga põhiliseks teiseks jõuks umbes 200 sõduriga esindatud Taani, riik, kellega britid on samamoodi pikalt kaitsekoostööd teinud nagu Prantsusmaaga.

Prantsuse soomuk sügisel Tapal.
Prantsuse soomuk sügisel Tapal. Foto: SANDER ILVEST/PM/SCANPIX BALTICS

Tänaseni oli see, kellest saab 2019. aastal brittide partner Eestis, vähemalt avalikkusele teadmata info. Kindel oli vaid see, et Ühendkuningriik on võtnud Eesti NATO pataljoni juhtimise enda hoolde pikemaks ajaks.

Prantsusmaa nimetab oma osalust NATO kirdeserva eelpaigutatud pataljonides operatsiooniks Lynx ehk eesti keeles Ilves. Eestis toimusid mullu nende jaoks Lynx I ja Lynx II, Leedus on nüüd alanud Lynx III.

Otsuse vastuseks Venemaa agressiivsele käitumisele tuua Eestisse, Lätisse, Leedusse ja Poolasse lisapataljonid, langetas NATO 2016. aasta suvel peetud Varssavi tippkohtumisel. Lisaks Tapale toodud pataljoni tööd korraldavale Ühendkuningriigile ja Ruklas juhtrollis olevale Saksamaale on endale NATO pataljoni juhtrolli võtnud veel ka Kanada Lätis ja USA Poolas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles