Suurbritannia investeerib Prantsuse migrantide tõkestamisse 50 miljonit (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Calais` migrandilaagri piiraed.
Calais` migrandilaagri piiraed. Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia lubab Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni palve peale eraldada Calais' ümbruses julgeoleku tagamiseks täiendavalt 44,5 miljonit naela (50 miljonit eurot).

«See on Ühendkuningriigi piiri julgeoleku tõhustamiseks ja investeeringuteks,» ütles valitsuse pressiesindaja täna.

Raha läheb piirdetarade ehitamiseks, turvakaameratele ja muule tuvastustehnoloogiale Prantsuse sadamalinnas ja teistes kohtades La Manche'i väina ääres, kust migrandid üritavad pidevalt praami või rongiga Suurbritanniasse pääseda.

Lubatud summa on täienduseks rohkem kui 100 miljonile naelale, mida Suurbritannia on kahe riigi piirileppe järel juba eraldanud. Leppe üle peetakse uusi läbirääkimisi ja tõenäoliselt allkirjastatakse see täna.

Macroni esimesel ametlikult visiidil Suurbritanniasse tuleb kõne alla ka koostöö süvendamine võitluses terrorismiga.

Suurbritannia on huvitatud kahepoolsete sidemete tugevdamisest enne Euroopa Liidust lahkumist, mis peaks aset leidma 2019. aasta märtsis.

«Tänane tippkohtumine rõhutab, et me kohustume endiselt kaitsma oma rahvast ja säilitama liberaalse demokraatia väärtusi iga ohu eest, olgu kodu- või välismaal,» ütles Briti peaminister Theresa May enne kohtumist. «Meie sõprus on alati ulatunud kaugemale kaitse ja julgeoleku piirest.»

Suurbritannia ja Prantsusmaa vahel kehtib praegu 15 aasta eest allkirjastatud Le Touquet' lepe, mis lubab immigrantide kontrolli teineteise piiril. Täna allkirjastatav kokkulepe on 2003. aasta leppe täiendus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles