Venemaa lubab Leedu Magnitski nimekirjale samaga vastata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu ja Euroopa Liidu lipud.
Leedu ja Euroopa Liidu lipud. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Venemaa lubab vastuseks Leedu niinimetatud Magnitski nimekirjale isikutest, kes on seotud inimõiguste rikkumise ja rahapesuga, anda välja nimistu leedulastest, kes ei ole Venemaal oodatud.

«Nagu alati taolistes olukordades, tegutseme vastastikususe põhimõttest lähtudes. Ebasoovitavate isikute kandidaatidest puudust ei tule. Neid on Leedus rohkem kui küll,» seisab Vene välisministeeriumi vastuses BNS-ile.

Vene välisministeeriumi väitel on nimistu järjekordne kinnitus Leedu püüdele näidata oma Vene-vaenulikkust.

Leedu siseminister Eimutis Misiūnas koostas taolise nimekirja 1. jaanuaril jõustunud Magnitski seadusest lähtudes.

Leedu migratsiooniamet avaldas esmaspäeval nimekirja 49 venelasest, kes ei saa inimõigusrikkumiste või rahapesu tõttu Leetu siseneda. Nimekirjas on eesnimed, perekonnanimed, sünniajad ja kodakondsus.

Seadus ja nimekiri sai nime Vene juristi Sergei Magnitski järgi, kes suri 2009. aastal Vene vanglas pärast seda, kui oli süüdistanud Vene ametnikke maksupettuses.

Leedu siseministeeriumi pressiesindaja sõnul olid mõned Magnitski nimekirja kantutest ka varasemalt koostatud nimistus, milles olijatele kehtis Leetu sisenemise keeld.

Nimekirjas on Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov, Vene juurdluskomitee esimees Aleksei Bastrõkin, Magnitski kaasust menetlenud kindralmajor Oleg Logunov, kohtunikud Jelena Stašina, Aleksei Krivorutško, Svetlana Uhnaljova, Sergei Podoprigorov, Moskva maksuameti juhid, erinevad avalikud teenistujad ja teised inimesed.

Sarnased seadused on võetud vastu Eestis, Kanadas ja USA-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles