Islamifundamentalistide arv on Berliinis tõusuteel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees koraani lugemas.
Mees koraani lugemas. Foto: Khaled Omar/imago/Xinhua/Scanpix

Salafistlike äärmuslaste arvukus on Saksamaa pealinnas kasvanud 2011. aastast alates kolm korda, jõudes nüüd tuhande inimeseni. Suurima osa neist moodustavad venelased.

Saksa siseluureagentuur teatas, et salafistide hulk Berliinis on 2011. aastast märkimisväärselt kasvanud, jõudes kuni tuhande inimeseni.

Salafistliku ideoloogia kandjaid on siseluure andmetel umbes 950 ja 420 neist peetakse ohtlikuks või vägivallale altiks.

Umbes pool inimrühmast moodustavad Saksa kodanikud, kolmandik neist on topeltkodakondsed. Kõige suurema väliskihistuse moodustavad aga venelased.

Suurim demograafiline grupp – 90 protsenti – on mehed, kelle keskmine vanus on 34 aastat. Naiste kesmine vanus on 33 eluaastat.

Julgeolekujõud näevad salafismi potentsiaalse hüppelauana islamiterrorismile, seda eriti nooremate moslemite seas.

Kuigi salafistid järgivad karmi islamitraditsiooni, ei tähenda see, et kõik neist oleks ekstremistlikud või poliitiliselt aktiivsed.

Siseluure andmetel on salafistide konverteerimistegevus liikunud tänavatelt ja mošeedest viimasel ajal pigem internetti. Kokku elab Saksamaal 10 800 salafisti.

Lisaks kujutavad endast potentsiaalset ohtu umbes 500 Tšetšeeniast, Dagestanist ja Inguššiast pärit isalmiäärmuslast, kellest paljudel on lahingukogemus nii Tšetšeenia kui Süüria ja Iraagi sõjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles