Türgi ähvardas USA plaanitud kurdide piiriüksuse purustada (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdide rahvakaitseüksus.
Kurdide rahvakaitseüksus. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/Scanpix

Türgi on rahulolematu USA plaaniga moodustada Süüria põhjapiirile 30 000-pealine üksus, millest enamuse moodustaksid kurdidest võitlejad.

USA on teinud vastukäivaid avaldusi plaanist moodustada Süüria põhjapiirile 30 000 liikmeline piirijulgeolekuvägi eesotsas kurdi võitlejatega ning Türgi ärgitab Washingtoni seisma koos Ankaraga sellise väe tekkimise vastu, ütles Türgi peaminister täna.

USA juhitava koalitsiooni piiriväe moodustamise kava ärgitab Türgit. Ankara nimetas seda «terroriarmeeks» ja tõotas selle purustada.

Türgi on hoiatanud, et käivitab pealatungi Afrini kurdi enklaavile ja teistele Süüria kurdi vägede kontrollitavatele aladele ning on hakanud vägesid ja tanke piirile koondama.

USA välisminister Rex Tillerson ütles eile ajakirjanikele, et võlgneb Türgile selgituse avalduste eest, et toetab Põhja-Süüriasse piirijulgeolekuväe loomist.

Tillersoni sõnul on kogu olukorda valesti kirjeldatud ja inimesed on üksteisest mööda rääkinud. «Me ei moodusta üldsegi piirijulgeolekuväge,» kinnitas ta.

USA välisminister seletas, et kavas on hoopis toetada väljaõppega kohalikke jõude, kes aitasid piirkonda äärmusrühmituse Islamiriik (IS) käest tagasi võtta.

Binali Yıldırım.
Binali Yıldırım. Foto: /AP

Türgi liidreid see ei rahuldanud. Peaminister Binali Yıldırım ütles, et Türgi on saanud viimase kolme päeva jooksul avaldusi, mis üksteisele vastu räägivad.

«USA peab segadused likvideerima ning muutma oma seisukohta rahu ja Türgiga suhete parandamise kasuks,» ütles ta.

Välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles telekanalile CNN-Türk, et Türgi ei ole praeguse olukorraga rahul.

«Kas meie umbusk Ühendriikide suhtes jätkub? Jah,» sõnas ta ja lisas, et Washington ei ole täitnud lubadust võtta tagasi relvad, mis anti Süüria kurdidele Islamiriigiga võitluseks. Türgi väitel jõuavad need relvad lõpuks Türgis võitlevate kurdi mässuliste kätte.

Türgi peab Afrini ja teisi Süüria piiri äärseid alu kontrollivaid kurde Türgis iseseisvuse eest võitlevate kurdi mässuliste liitlasteks ja on otsustanud hoida iga hinna eest ära piirile kurdi koridori loomise.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles