Kataloonias alustati presidendi valimisega (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia parlamendihoone juurde kogunenud toetavad iseseisvusteekonna jätkumist.
Catalonia's parliament met for the first time since it was dissolved following a failed bid to break from Spain in a session that will see separatists start the process to get sacked regional leader Carles Puigdemont back into power.  / AFP PHOTO / Pau Barrena
Kataloonia parlamendihoone juurde kogunenud toetavad iseseisvusteekonna jätkumist. Catalonia's parliament met for the first time since it was dissolved following a failed bid to break from Spain in a session that will see separatists start the process to get sacked regional leader Carles Puigdemont back into power. / AFP PHOTO / Pau Barrena Foto: PAU BARRENA/AFP/Scanpix

Kataloonia parlamendi uus iseseisvuslasest spiiker alustas täna kohtumist erakondade esindajatega, et valida regionaalpresident. Kõige tõenäolisemaks kandidaadiks peetakse Belgias eksiilis viibivat Kataloonia tagandatud presidenti Carles Puigdemonti.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy on küll ähvardanud, et Madridi otsevalitsus Kataloonia üle jätkub, kui Puigdemont üritab regiooni Belgiast valitsema hakata.

Kataloonia seadusandjad valisid eile parlamendi uueks esimeheks vasakerakonda ERC kuuluva iseseisvuslase Roger Torrenti.

Iseseisvuslastel on parlamendis 70 saadikukohta 135-st ning nad toetavad presidendikandidaadina Puigdemonti, kes on ka ise teatanud soovist jätkata Kataloonia valitsemist.

Kaheksa kohta parlamendis on tühjad, sest need seadusandjad viibivad kas vanglas rolli tõttu Kataloonia iseseisvuspürgimustes või eksiilis Belgias.

Torrent peab täna kõnelusi parlamendifraktsioonide esindajatega, et valida välja suurima toetusega kandidaat.

Ta kohtub Kataloonia lahkulöömist vastustavate Sotsialistide Parteiga ning Catalunya en Comúga.

Puigdemonti nimekiri Üheskoos Kataloonia eest sai valimistel iseseisvuslastest kõige rohkem hääli, kuid Puigdemonti ähvardab Hispaaniasse naasmisel vahistamine.

Oma kandidatuuri soovib ta esitada ja valitsusprogrammi tutvustada videosilla vahendusel või lasta kellelgi see ette lugeda.

Kataloonia parlamendi õiguseksperdid ütlevad aga, et kandidaat peab isiklikult kohal viibima.

Otsustajaks saavad Torrent ja tema asetäitjad. Möödunud nädalal vihjas Torrent, et kavatseb asjatundjate nõuannet kuulda võtta, tema erakond aga toetab Puigdemonti presidendina.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles