Kohus mõistis Valgevene opositsioonijuhi vangi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Sannikov kohtus.
Andrei Sannikov kohtus. Foto: SCANPIX

Valgevene kohus mõistis opositsioonijuhi Andrei Sannikovi eile süüdi presidendivalimiste järel puhkenud massimeeleavalduste korraldamises ja määras talle viieaastase vanglakaristuse.

Mullu detsembris president Aleksandr Lukašenka vastu riigipeaks kandideerinud 57-aastane Sannikov on kõige prominentsem opositsiooniliider, kes seni vangi mõistetud, vahendas uudistevõrk AFP.

«Hoolitsege mu kallite eest,» ütles endine asevälisminister ja opositsiooni peamise uudisteportaali Charter 97 asutaja Sannikov pärast kohtuotsuse teatavakstegemist. Sannikovi advokaadi Marina Kovalevskaja sõnul kaevatakse otsus edasi.

Prokuratuur nõudis Sannikovile seitsmeaastast vanglakaristust. Maksimaalselt saanuks massimeeleavalduste korraldamise eest mõista 15 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Kohtu otsust on jõudnud juba kritiseerida nii Suurbrianni, Saksamaa, Itaalia, Euroopa Liit kui ka Ühendriigid. Washington nimetas kohtuprotsessi poliitiliselt motiveerituks, nimetades Sannikovi ja teisi kinnipeetuid poliitvangideks.

Sannikov vahistati 19. detsembri öösel, mil opositsiooni kutsel tulid kümned tuhanded inimesed Minskis tänavatele, et avaldada meelt Lukašenka ülekaaluka valimisvõidu vastu. Miilits surus demonstratsiooni jõhkralt maha ja pidas kinni sadu inimesi. Kohtu ette on neist toodud või tuuakse kümneid inimesi, nende seas ka mitu Lukašenka vastaskandidaati.

Alates detsembrist KGB vanglas vahi all olnud Sannikov sai ametlike tulemuste kohaselt valimistel vaid 2,43 protsenti häältest, ehkki teda peeti opositsiooni juhtivaks kandidaadiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles