Põhja-Korea kavandab päev enne olümpiat sõjaväeparaadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväeparaad Pyongyangis.
Sõjaväeparaad Pyongyangis. Foto: STR/AFP/Scanpix

Kuigi tuleval kuul algavaid taliolümpiamänge on Põhja-Korea osalemise tõttu nimetatud diplomaatiliseks võiduks, ei kavatse riik oma militaristlikest ambitsioonidest loobuda.

Diplomaatidele saadetud kutsed ja satelliitfotod tõestavad, et Põhja-Korea kavandab enne 9. veebruaril algavat Pyeongchangi taliolümpiat suurt sõjaväeparaadi.

CNNi valdusesse sattunud kiri Põhja-Korea kaitseatažeedele kutsub üles neid oma pereliikmetega Pyongyangis 8. veebruaril toimuvatele pidustustele, et tähistada Korea Rahvaarmee asutamise 70. aastapäeva.

Pyongyangi diplomaatilised allikad kinnitasid, et ürituse kutse on saanud Põhja-Koreaga seotud kaitseatažeed.

Pyongyangi sõjaväeparaad.
Pyongyangi sõjaväeparaad. Foto: STR/AFP

Eile avaldas Põhja-Korea küsimusi lahkav veebileht NK News satelliitfotod, millel kujutatakse Mirimi paraadharjutusväljakul tehtavaid ettevalmistusi.

«Väljak on tavaliselt väga aktiivne enne paraade, suur osa aastast seisab see tühjana,» teatati raportis, lisades, et ettevalmistused väga suurteks paraadideks algavad juba kuid enne ürituse toimumist.

Pyongyangis peetav sõjaväeparaad tuletab rahvusvahelisele üldsusele meelde, et ehkki Põhja-Korea võib olla andnud lubaduse rahukõnelusteks, ei ole riik oma tuuma- ja raketiambitsioonidest loobunud.

Korea Riskigrupi juhattaja ja NK Newsi asutaja Chad O'Carrolli sõnul tooks sõjaväeparaad enne taliolümpia algust kaasa laialdase rahvusvahelise kriitikatormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles