Venemaa ei kavatse tuumarelvastusest loobuda (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Scanpix

Venemaa ei ühine tuumarelvade keelustamise leppega, teatas eile ÜRO Julgeolekunõukogus Vene välisminister Sergei Lavrov.

Välisministri sõnul toob lepe kaasa rahvusvahelises kogukonnas tugevad eriarvamused. Üle 120 riigi nõustusid eelmise aasta juulis leppega ühinema. Üheksa tuumariiki – USA, Suurbritannia, Hiina, Prantusmaa, Pakistan, India, Põhja-Korea, Iisrael ja Venemaa – koos enamuse NATO riikidega aga ei soostunud kõnelustel osalema.

Ühendriigid, Prantsusmaa ja Suurbritannia tõid välja, leping õõnestab olemasolevat julgeolekutasakaalu, mis on rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagamiseks vajalik.

Lavrov rõhutas, et tuumarelvade kaotamine ei ole õige tee, kuna see avaldaks juba olemasolevale tuumarelvade piiramise leppele destabiliseerivat mõju. Samuti hoiatas ta, et selles valguses oleks näiteks Iraani tuumaleppe läbikukkumine äärmiselt murettekitav.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres kõneles enne Lavrovi tuumarelvadega seotud ülemaailmsetest muredest, tuues välja, et kõige suurem oht maailma rahule on Korea poolsaarel püsivad pinged.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles