Interaktiivne graafik: kellest saab järgmine Soome president?

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome presidendivalimiste esimene voor toimub juba sellel pühapäeval, 28. jaanuaril. Eelhääletamine on täies hoos – eilseks oli oma hääle andnud üle miljoni inimese (kella 21.00 seisuga 1 268 420 inimest). Rekordtempos liigub ka osalusprotsent, eile õhtuks oli see ligi 30 protsenti.

Suure tõenäosusega valitakse presidendivalimistel kandideeriv president Sauli Niinistö tagasi teiseks ametiajaks, mis tähendaks, et esimest korda Soome presidendi otsevalimiste 24-aastases ajaloos ei lähe Niinistöl võidu kindlustamiseks vaja isegi teist vooru. Kui ükski kandidaat siiski üle poole häältest ei saa, tuleb 11. veebruaril teine voor.

Seal oleks Niinistö selge võitja, sest tema lähimat rivaali Roheliste Liidu presidendikandidaati Pekka Haavistot toetaks viimaste arvamusküsitluste põhjal seal vaid 25 protsenti vastanutest.

Suure edumaa tõttu sai Niinistöst oma vastaskandidaatide peamine kriitikaobjekt ka pühapäeva õhtul Soome telekanali MTV3 ekraanil aset leidnud valimisdebatis, mis kiskus eriti tuliseks kui arutluse alla tuli küsimus, kas Soome peaks astuma NATOsse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles