Al-Qaeda lööb üle Islamiriigi toetajaid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IS-i vastu võitlevad Afganistani külaelanikud.
IS-i vastu võitlevad Afganistani külaelanikud. Foto: Noorullah Shirzada/AFP/Scanpix

Pärast äärmusrühmituse Islamiriik (IS) suuri territoriaalseid kaotusi Iraagis ja Süürias on lavale astunud al-Qaeda, kes üritab selle liikmeid üle lüüa.

Värbamiskampaania sai alguse juba eelmisel suvel enne seda, kui IS oma viimased kantsid kaotas, mis tõestab, kui oluline al-Qaedale islamistide toetuse võitmine on.

Üks näide pärineb Alžeeriast, kus kümme IS-i toetajat vahetasid liitlasi pärast seda kui al-Qaeda islamistlikud õpetlased nad ümber veensid. Teine sarnane juhtum leidis aset septembrikuus Süürias.

Arvatakse, et ka Aafrika Saheli regioonis käib al-Qaeda kibe värbamistegevus ning rühmitus on võitnud oktoobris Nigeris neli USA eriüksuslast tapnud kohaliku islmaistliku sõjapealiku Adnan Abu Walid al-Sahrawi toetuse.

Jeemeni al-Qaedat toetav uudistekanal kelkis aga sellega, kuidas paljud IS-i võitlejad on kaotanud usu oma juhtide religioossetesse vaadetesse, samuti olevat kostnud kutmist ka nende käitumise ja värskelt liitunud sõdalaste kohtlemise üle.

Afganistanis läks IS-i poole üle grupp võitlejaid eraldatud kuid strateegiliselt olulises Ghori provintsis.

Tõenäoliselt üritab al-Qaeda enda poolele võita ka Iraagist ja Süüriast pagevaid IS-i võitlejaid, pakkudes neile turvalist pelgupaika.

Lääne anlüütikute sõnul ei ole IS-i ridadest suurt ülejooksmist lähiajal siiski näha ja tõenäoliselt piirkondlikud võtmemängijad oma toetust ei vaheta.

Palju tõenäolisem on see, et suurem hulk toetajaid lahkub siis, kui rühmituse rahalised varud ammenduma hakkavad. 2014.-2017. aastani hoidis IS end suuresti elus Süürias ja Iraagis kontrollitud territooriume rüüstades ja maksustades, kuid ilma selle allikata on allikate hinnangul rühmituse varud kiiresti kahanenud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles