USA uus strateegia: valmisolek sõjaks ning eeliste loomine Moskva ja Pekingi suhtes (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennukikandjad USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt ja USS Nimitz õppusel.
USA lennukikandjad USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt ja USS Nimitz õppusel. Foto: JAMES GRIFFIN/AFP/Scanpix

USA sõjalise strateegia prioriteediks peab olema valmisolek sõjaks ning strateegiliste eeliste loomine Venemaa ja Hiina suhtes, selgus USA kaitseministri James Mattise julgeolekustrateegiast reedel.

Pentagoni kaitsestrateegia näeb ette sõjaväe laiendamist, sõjalise valmisoleku parandamist ja koostööd liitlastega.

«Antud strateegia näitab mu kavatsust saavutada kohest muutust suures mõõtkavas,» kirjutas Mattis strateegia sissejuhatuses.

«Me peame rakendama loomingulisi lähenemisi, tegema jätkusuutlikke investeeringuid ja olema distsiplineeritud teostusel.... selles üha keerulisemaks muutuvas julgeoleku keskkonnas,» lisas ta.

Mattise strateegia taotleb USA sõjaliste eeliste «erosiooni» peatamisega, sõnas USA asekaitseminister Elbridge Colby ajakirjanikele. Mattis mõistab, et Hiina ja Venemaa on mitu aastat tegelenud oma sõjalise võimekuse ülesehitamisega, et esitada meie sõjalistele eelistele väljakutset, ütles aseminister.

«Hiina on strateegiline rivaal, kes kasutab kiskjalikku majandust, et ähvardada oma naabreid, tegeledes samal ajal Lõuna-Hiina mere (madalike) militariseerimisega,» kirjutas Mattis.

«Venemaa on rikkunud oma naaberriikide piire ja tahab oma naabrite majanduslike, diplomaatiliste ja julgeolekut puudutavate otsuste üle vetoõigust,» lisas minister, tuues USA julgeolekuohtudena välja ka Iraani ja Põhja-Korea.

«Kõige kindlam viis, kuidas sõda ära hoida, on olla valmis seda võitma,» ütles minister.

Mattis kutsus üles ka USA liitlasi Euroopas julgeolekusse rohkem panustama.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles