Briti teismeline sai tähtsaid ametnikke kehastades teavet USA salajaste operatsioonide kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kane Gamble kohtusse saabumas.
Kane Gamble kohtusse saabumas. Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia teismeline Kane Gamble sai ligipääsu ülimalt tundlikule informatsioonile ja ahistas kõrgeid USA ametnikke. Seda kõike suutis poiss teha oma magamistoas asuva arvuti abil.

Kohtu sõnul motiveerisid poissi USA valitsuse poolt toime pandud teod, mida tema pidas ebaausaks.

John Brennan.
John Brennan. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Briti teismeline suutis koduse arvuti kaudu saada ligipääsu USA luure- ja julgeolekuametnike kontodele. Praeguseks 18-aastane Gamble suutis kõigest 15-aastasena jäljendada USA tippametnikke ja seeläbi saada ligipääsu isiklikele kontodele ning valitsuse poolt salastatud informatsioonile. Näiteks langes tema ohvriks endine CIA ülem John Brennan.

Poiss on end süüdi tunnistanud 10 erineva juhtumiga seoses ja ootab nüüd karistust. Kuriteod leidsid aset 2015. aasta juuni ja 2016. aasta veebruari vahel. Ta vahistati FBI palvel eelmisel aastal Inglismaal Coalville'is.

Kasutusele võetud taktika kohaselt manipuleeris noormees kõnekeskuste ja kasutajatoe pakkujatega, saades niimoodi informatsiooni, millega pääses ligi erinevatele kontodele.

Operatsioonile aitas kaasa häkkerirühmitus Crackas With Attitude ja osa informatsioonist jagati Wikileaksiga või postitati Twitterisse.

Gamble suutis CIA eksjuht Brennanit telekommunikatsiooniettevõtetega suheldes jäljendada. Samuti pani ta FBI kasutajatoe uskuma, et neile helistab kunagine FBI asejuht Mark Guiliano.

Näiteks sai poiss ligipääsu Brennani isiklikule meilikontole ja iCloudile ning suutis kontrollida tema abikaasa iPadi. Samuti õnnestus tal saada tundlikku informatsiooni Afganistanis ja Iraagis toimuvate sõjaliste operatsioonide ja luureoperatsioonide kohta.

Tehnika kaudu tungis Gamble ka endise USA sisejulgeolekuministri Jeh Johnsoni koju,

Jeh Johnson.
Jeh Johnson. Foto: Ting Shen/imago/Xinhua/Scanpix

kuulas pealt eksministri kõneposti ja hirmutas tema abikaasat sõnumitega nagu näiteks «Kas ma hirmutan sind?» Lisaks pani ta sõnumi «Ma oman sind» Johnsonite televiisorile ilmuma. Sihtmärkide hulgas olid veel mitmed Barack Obama administratsiooni liikmed.

Lisaks sai Gamble ligipääsu USA justiitsministeeriumi võrgustikule ning tutvus seal kohtudokumentidega. Prokuröride sõnul tunneb Gamble sümpaatiat Palestiina vastu ja on vastu sellele, et USA tapab süütuid tsiviilisikuid.

Kummalise juhtumi tõttu on esitatud küsimusi poisi vaimse tervise kohta. Nimelt arvatakse, et poiss ei saa oma tegude tõsidusest aru autismi tõttu.

Psühhiaater Steffan Davies on veendunud, et Gamble kannatab autismi käes. Doktori sõnul kasvas poiss sisuliselt üles oma magamistoas, veetes väga palju aega internetis ja saades sealt informatsiooni. «Tal on mustvalge arusaam ja ta näeb kõike pigem arvutimänguna, kus on head ja pahad. Ta üritas heaks teha seda, mida enda arvates ebaõiglusena nägi,» sõnas Davies. 

Kane Gamble.
Kane Gamble. Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles