Soome parlamendis hakatakse relvaeksporti arutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslastele kuuluv Patria Pasi soomustransportöör Afganistanis.
Rootslastele kuuluv Patria Pasi soomustransportöör Afganistanis. Foto: Sgt Alexander Karlsson / Combat Camera/SCANPIX SWEDEN

Soome parlamendi kaitsekomisjon kavatseb arutada relvaeksporti, kui vaheaeg istungites veebruari algul lõpeb, ütles täna komisjoni koonderakondlasest esimees Ilkka Kanerva.

Komisjon kuulab muu hulgas ära ka rahvusvahelist relvakaubandust jälgiva mõttekoja SaferGlobe esindajad.

Kaitsekomisjon otsustas 2016. oktoobris, et Soome ei ekspordi relvi sõdivatesse riikidesse. Patria sai 2015. aasta novembris valitsuselt loa müüa soomustransportööre Araabia Ühendemiraatidesse ja möödunud nädalal anti luba jätkata varuosade eksporti. Emiraadid on sõdinud Jeemenis huthi šiiamässuliste vastu alates 2015. aasta kevadest.

Patrias valmistatud ja Araabia Ühendemiraatidele kuuluvaid masinaid on ilmselt kasutatud sõjategevuses Jeemenis. Sellest on kirjutanud teiste sea Norra päevaleht Verdens Gang ja ka Helsingin Sanomat.

Ilkka Kanerva
Ilkka Kanerva Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik/Scanpix

Kanerva ei soovinud kommenteerida Patria-tehingut, sest ei tundnud piisavalt hästi algse ekspordiotsuse ega varuosamüügiloa üksikasju. Kanerva sõnul ei anta Soomes kergemeelselt luba müüa relvi sõdivatesse riikidesse.

«Soomel on selles mõttes küllaltki puhtad paberid ükskõik, mis riigiga võrreldes,» lisas ta.

President Sauli Niinistö ütles Helsingin Sanomatele, et Soome peaks suhtuma uute relvaekspordilubade andmisse Jeemeni sõja osapooltele ettevaatlikult. Niinistö hinnangul on olukord Jeemenis äärmiselt murettekitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles