Galerii: Saksamaa sotsid on valmis Merkeliga võimukõnelusi pidama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) otsustas tänasel hääletusel Bonnis kiita heaks formaalsete koalitsioonikõneluste alustamise Angela Merkeli juhitavate kristlike demokraatidega. 

Otsus on suureks kergenduseks liidukantsler Merkelile ja ka SPD liidrile Martin Schulzile, kellel on nüüd võimalus liikuda uue suurkoalitsiooni suunas. Vastupidine tulemus oleks tähendanud tõelist poliitilist kriisi. 

SPD delegaadid võtsid olulise otsuse vastu häältega 362-279. Kuna esialgse hääletusega polnud võimalik määrata seda, kumma poole toetajad enamuses olid, siis otsustati ükshaaval üle lugeda kõigi delegaatide hääled.

Mitme närvilise minuti jooksul näidati telepildis Schulzi, kelle jaoks oli hääletusel kaalul ka tema tulevik erakonna liidrina. Lõpuks sai endine Euroopa Parlamendi president siiski kergendatult hingata.

Formaalsete kõnelustega loodetakse alustada võimalikult ruttu, et anda Saksamaale uus valitsus. Tänane hääletus ei tähenda, et suurkoalitsioon kindlasti kokku saadakse. 

Esmalt alustatakse pingeliste läbirääkimistega, mille jooksul pannakse paika koalitsioonilepe. Kui sellega hakkama saadakse, on võimalik kõigil SPD liikmetel posti teel anda oma hääl lõpliku koalitsioonileppe poolt või vastu. 

Brüssel tervitas Saksamaa sotsiaaldemokraatide otsust

Euroopa Liidu kõrged ametnikud tervitasid pühapäeval läbimurret Saksamaal, kus sotsiaaldemokraadid langetasid pühapäeval otsuse alustada ametlikke koalitsioonikõnelusi liidukantsler Angela Merkeli konservatiividega.

SPD parteikongressi delegaadid toetasid pingelistel eelkõnelustel saavutatud lepet, tuues kergendust kuid kestnud ebakindluse õhustikku.

Euroopa liidrid on kannatamatult oodanud majandusliku suurjõu naasmist tavarütmi, lootes Saksamaal näha valitsust, mis võib avada tee EL-i võtmetähtsusega reformidele.

Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri mõjuvõimas personaliülem Martin Selmayr tervitas Twitteris lepet, mis sillutab läbirääkijatele tee süvitsi minevatele kõnelustele valitsuse moodustamise üle.

«Väga hea uudis ühtsema, tugevama ja demokraatlikuma Euroopa jaoks,» säutsus Selmayr, kes on ka ise sakslane.

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Pierre Moscovici aga tervitas Saksa sotsiaaldemokraatide vastutustunnet.

«Euroopa vajab pühendunud, konstruktiivset sotsiaaldemokraatiat,» kirjutas ta Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles