Prantsusmaa loobus püüdlemast 2025. aasta maailmanäituse korraldajaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiffeli torn. Ehitati Pariisi 1889. aasta maailmanäituse jaoks.
Eiffeli torn. Ehitati Pariisi 1889. aasta maailmanäituse jaoks. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Prantsusmaa loobus taotlemast Pariisile 2025. aasta maailmanäituse korraldusõigust, viidates finantsriskidele ajal, mil valmistutakse korraldama suveolümpiamänge ja ragbi maailmakarikavõistlusi.

Otsusest andis pühapäeval teada ajaleht Journal du Dimanche. Peaminister Edouard Philippe teatas sellest reedel organiseerijatele saadetud kirjas.

Philippe ütles, et Prantsusmaa taotlus võeti tagasi riigi rahanduse kohandamise tõttu ajal, mil püütakse vähendada eelarvepuudujääki.

Prantsusmaa ei ole korraldanud maailmanäitust alates 1900. aastast.

President Emmanuel Macron oli varem andnud plaanile toetuse, öeldes, et see annab Prantsusmaale võimaluse panustada uutesse globaalsetesse ambitsioonidesse.

2025. aasta maailmanäituse korraldajaks kandideerivad veel Venemaa (Jekaterinburg), Jaapan (Osaka) ja Aserbaidžaan (Bakuu).

Võitja kuulutatakse välja 15. novembril.

Pariisi regionaaljuht Valerie Pecresse taunis otsust, öeldes, et see langetati kiirustades. Ta märkis, et peaminister oli "ühepoolselt otsustanud, et majandusmudel seda ei võimalda".

Philippe märkis oma kirjas, et plaanid ei sisaldanud adekvaatset tegevuskava juhuks, kui külastajate hulk oleks kavandatust madalam.

Prantsusmaa juba valmistub korraldama kaht tähtsat rahvusvahelist üritust - ragbi maailmakarikavõistlusi 2023. aastal ja suveolümpiamänge aasta hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles