Puigdemont: me ei alistu hoolimata Madridi ähvardustest (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont täna Kopenhaagenis.
Carles Puigdemont täna Kopenhaagenis. Foto: Tariq Mikkel Khan/AP/Scanpix

Kataloonia presidendiametist tagandatud ja Belgias viibiv Carles Puigdemont lubas moodustada uue valitsuse vaatamata Hispaania valitsuste vastuseisule.

«Vaatamata Madridi ähvardustele, ei anna me alla autoritaarsusele,» ütles Puigdemont Taanis Kopenhaageni ülikoolis peetud kõnes. «Varsti moodustame me uue valitsuse,» jätkas Puigdemont, «aeg on lõpetada nende rõhumine ja leida Katalooniale poliitiline lahendus.»

Puigdemont, kes Hispaanias on tagaotsitav ässitustegevuses, mässus ning avaliku raha riisumises, on nimetatud Kataloonia presidendi kandidaadiks. Hääletus peaks mullu 21. detsembril valitud ja möödunud nädalal kokku tulnud Kataloonia parlamendis toimuma 31. jaanuaril.

Uue valitsuse moodustamine  peaks lõpetama pärast illegaalset iseseisvusdeklaratsiooni põhiseaduse artikkel 155 alusel kehtestatud keskvalitsuse otsejuhtimine Kataloonias.

Saadikukohtade enamus on 1. oktoobri illegaalse referendumi ja selle järel tehtud iseseisvusdeklaratsiooni taga seisnud parteidel: Puigdemonti Kataloonia Euroopa Demokraatlikul Parteil (PDeCAT), Vabariiklikel Vasakpoolsetel (ERC) ja vasakpoolsel erakonnal Rahva Ühtsuse Kandidatuur (CUP).

Neist enim mandaate saanud PDeCATi liider Puigdemont on keeldunud presidendikohta kellelegi teisele loovutamast. Samas soovib Hispaanias tagaotsitavaks kuulutatud Puigdemont olla edasi Belgias, mistap tekitab küsimusi, kas teisest riigist saaks osaleda parlamendiistungil või lausa olla piirkonna president.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy on välistanud taolise võimuse, öeldes, et välismaalt piirkonda juhtiv president pole variant, mida keskvõim aktsepteeriks. Rajoy sõnul peab Puigdemont peab piirkonna presidendiks vannutamiseks olema füüsiselt kohal, vastasel korral lubas Rajoy, et keskvalitsuse otsejuhtimine Kataloonias jääb kehtima.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles