Süüria kurdid: Türgi pealetung on selge toetus ISISele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi armee tankid Süüria piiril.
Türgi armee tankid Süüria piiril. Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix

Süüria põhjaosas tegutsevad kurdiväed nimetasid Türgi operatsiooni enda vastu toetuseks ISISele ja kutsusid lääneliitlasi tegutsema.

«See barbaarne rünnak on selge toetus Daeshi terroriorganisatsioonile (ISISe teine nimi - toim),» märkisid Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF), kes etendasid mullu otsustavat rolli piirkonna vabastamisel äärmusrühmituse ISIS kontrolli alt.

«Rahvusvaheline koalitsioon, meie partner terrorismivastases võitluses, kellega me pidasime koos auväärseid lahinguid, teab hästi, et Türgi sekkumine muudab meie lõpliku võidu sisutühjaks. Seetõttu kutsume koalitsiooni täitma oma kohust meie ja Afrini inimeste vastu,» teatas SDF.

Türgi, kes kardab võimsa kurdi piirkonna teket oma piiril, alustas laupäeval operatsiooni kurdide Afrini enklaavi vastu.

Kurdid ja teised regiooni jõud on pikka aega süüdistanud Ankarat ISISe esiletõusu toetamises.

Süüria Demokraatlike Jõudude võitlejad mullu oktoobris Raqqas.
Süüria Demokraatlike Jõudude võitlejad mullu oktoobris Raqqas. Foto: RODI SAID/REUTERS/SCANPIX

Aktivistid teatavad kümnetest ohvritest

Kolm päeva kestnud sõjategevuses Süüria Afrini piirkonnas pärast on Türgi sõjalise operatsiooni käigus saanud surma 54 kurdivõitlejat ja Ankara-meelset ülestõusnut, teatasid aktivistid täna.

Hukkunute seas on 26 kurdivõitlejat Süüria Demokraatlikest Jõududest (SDF), mis on kontrollinud Türgiga piirnevat piirkonda, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus, mille juhi Rami Abdel Rahmani sõnul hukkusid paljud neist Türgi õhurünnakutes.

Keskuse andmeil on elu jätnud ka 19 Ankara-meelsete Süüria ülestõusnute võitlejat ning lahinguväljalt on leitud veel üheksa tuvastamata surnukeha.

Tsiviilohvrite arv on 24, ütles Abdel Rahman, kelle sõnul hukkus kaks tsiviilisikut kurdide tules ja ülejäänud Türgi suurtükitules ja õhulöökides. Ankara on eitanud süüd tsiviilisikute surmas.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

EL väljendas muret

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini väljendas täna äärmist muret Türgi sõjalise operatsiooni pärast kurdivõitlejate vastu Süüria põhjaosas, lubades pidada Türgi ametnikega kiiremas korras kõnelusi.

«Olen äärmiselt mures ja arutan seda teiste teemade seas Türgi vestluspartneritega,» ütles Mogherini ELi välisasjade nõukogu järel, kus Türgi pealetungi küsimus tõstatati.

Mogherini on enda sõnul mures peamiselt kahel põhjusel. «Üks puudutab humanitaarvaldkonda - me peame tagama humanitaarabi ligipääsu tsiviilelanikkonnale ja selle, et inimesed ei kannata sõjategevuse tõttu kohapeal,» lausus Mogherini.

Teisena tõi Itaalia eksvälisminister välja asjaolu, et pealetung võib tõsiselt kahjustada rahukõneluste jätkumist Genfis, mis peaks tema sõnul tooma Süüriale püsiva rahu ja julgeoleku.

Mogherini avaldas lootust, et tal õnnestub korraldada lähipäevil kohtumine Brüsselisse saabuva Türgi Euroopa asjade ministri Ömer Çelikiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles